Mon. Feb 26th, 2024

Háromszázezer euró támogatás az iskolaelhagyás megelőzésére

16 szilágysági iskola kaphat egyenként háromszázezer euró támogatást az iskolaelhagyás megelőzésére. Köztük szerepel a kárászteleki és a kémeri általános iskola is.

Faluvégi Ervin főtanfelügyelő-helyettes elmondta, az Oktatási Minisztérium, mint az országos helyreállítási terv (PNRR) által finanszírozott reformok és beruházások koordinátora, pályázatot hirdetett az iskolai lemorzsolódás csökkentését célzó támogatási programokra. A felhívás révén az állami oktatási intézmények támogatást kaphatnak az általános iskolai lemorzsolódás megelőzésére és csökkentésére, valamint a 8. osztályos diákok eredményeinek javítására az országos képességvizsgán.

A felhívás olyan állami, felsőoktatás előtti oktatási intézményeknek szól, ahol magas a lemorzsolódási arány és alacsony az iskolai teljesítmény az általános iskolában. Egy projekt maximális értéke 300 ezer euró.

Országos szinten 450 iskolát karolnak fel, Szilágy megyében 16 általános iskola és középiskola jogosult támogatásra. Ezek közül magas prioritási szintet kapott a kémeri és a kárásztelki iskola.

Az oktatási minisztérium szerint támogatásban részesülhet a baksai Simion Bărnuțiu Általános Iskola, a vármezői 1-es számú Általános Iskola, a kémeri 1-es számú Általános Iskola, a kárásztelki 1-es számú Általános Iskola, a csizéri Horea Általános Iskola, a szilágypaniti 1-es számú Általános Iskola, a halmosdi Avram Iancu Általános Iskola, a krasznahorváti 1-es számú Általános Iskola, a zsibói Lucian Blaga Általános Iskola, a márkaszéki 1-es számú Általános Iskola, az alsóegregyi 1-es számú Általános Iskola, a zilahi Iuliu Maniu Általános Iskola, a hídalmási Liviu Rebreanu Technológiai Líceum és a krasznai Cserey-Goga Technológiai Líceum.

További részletek a https://maszol.ro/belfold/Haromszazezer-euro-tamogatas-az-iskolaelhagyas-megelozesere oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatók.