Mon. Oct 2nd, 2023

Hagyományt teremtenek az epikus énekszerzőre való emlékezésből Selymesilosván

A szilágysági Magurahegy lábánál szerényen meghúzódó kis magyar település, Selymesilosva lakossága nyitott, segítőkész. Szomjas a fejlődésre, a kiemelkedésre, az előre haladásra, ezért összefogással és tettekkel az elmúlt időszakban jelentős eredményeket értek el.

Három éve érkezett a településre Nemes-Szabó Renáta lelkipásztornő, aki minden alkalommal kiemeli, a selymesilosvaiaknak van, amivel büszkélkedniük: szép tájon élnek, és Ilosvai Selymes Péter által van, kire emlékezni, és mindezt értékelni kell.

Ilosvai Selymes Péter „nyomában”

„Október vége, november eleje az emlékezés időszaka. Nagyon sok mindenre emlékezünk ebben az időszakban, az ’56-os forradalomra, a reformációra, halottainkra, és nem utolsó sorban Ilosvai Selymes Péterre, aki falunkban munkálkodott, itt volt tanítómester” – mondta a lelkésznő, a vasárnap megtartott II. Ilosvai Selymes Péter Emléknapon. Érte és azért adtak hálát, hogy a múltból táplálkozva haladhatnak a jövő felé.

A tavaly kezdtek kutakodni a faluhoz köthető magyar epikus énekszerző után, felvették a kapcsolatot a Felvidéken lévő nagyidaiakkal, abban reménykedve, hogy ők több kézzelfogható ismerettel rendelkeznek, de nem jártak sikerrel. Mivel Ilosvai Selymes Péter tevékenységéről és életéről keveset tudni, csak a munkássága, művei alapján következtethettek életére, ezáltal gazdagodott ismeretük a szerzőről, akinek a faluhoz való kötődéséről Fehérvári Katalin, a sarmasági iskola történelem- és vallástanárnője a tavaly megtartott első emléknapon elmondta, Ilosvai Selymes Péter – Tinódi Lantos Sebestyén mellett – a kor legjelentősebb világi énekszerzője volt.

Selymesilosváról és Ilosvai Selymes Péterről a https://maszol.ro/belfold/Hagyomanyt-teremtenenek-a-magyar-epikus-enekszerzore-valo-emlekezesbol-Selymesilosvan honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.