Mon. Oct 2nd, 2023

Az állatok exportjáról és szállításáról

„Románia nem érthet egyet az élő állatok exportjának és szállításának betiltásával. Egyes európai parlamenti képviselők bizarr aggodalmai súlyosan károsíthatják a romániai állattenyésztőket” – olvasható Adrian Oros ügyvivő mezőgazdasági miniszter Facebook-oldalán.

A tárcavezető hangsúlyozta, egyetért az állatjóléti szabályozásokkal, amelyeket a szállításkor is be kell tartani, és Romániában törvény írja elő, hogy az állat jóllétét a kiindulási ponttól a végcélig állatorvosnak kell megfigyelés alatt tartania. Kifejtette, véleménye szerint az állatjóléti feltételek betartásának szigorú ellenőrzése jelenti a megoldást, nem pedig az élő állatok exportjának betiltása, ami súlyosan érintené a romániai gazdákat.

Az év első hat hónapjában Románia 262,35 millió euró értékben exportált élő állatokat, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb bevétel az Unión kívüli országokba irányuló exportból származott, 194 520 000 euró, 67 830 000 euró pedig az EU-n belüli kereskedelemből. Ugyanabban az időszakban Románia 98 060 000 euróra importált élő állatokat.

S.A.