Wed. Jul 24th, 2024

Hagyományszerű közösségápolás a Kárásztelki Falunapokon

Három év szünetelés után, július 22-24 között, ismét megszervezésre került a Kárásztelki Falunapok sorozatának 2022-es kiadása. A Kárásztelki Falunapok kétévente hozzák össze Kárásztelek község apraját-nagyját, itt lakókat és elszármazottakat egy olyan rendezvénysorozatra, amely mindenkiről mindenkinek szól. A világjárvány okozta korlátozások miatt a 2021-es esemény elmaradt, így közösségünk nagy örömére, idén újra együtt voltunk.

A Kárásztelki Önkormányzat, a Kárásztelki RMDSZ, a Kárásztelki Ifjúsági Egyeztető Tanács és a Teleház Egyesület tagjainak összefogásának és szervezői munkájának köszönhetően több száz lélek töltötte be újra Kárásztelek központi parkját. Az egy hétvégén át tartó eseménysorozatot egy majdnem egy hetes előkészületi idő előzte meg, ahol a szervezők, kis- és nagyvállalkozók, illetve önkéntes lakosok segítségével kialakítottuk a teret, és megteremtettük a feltételeit annak, hogy az ünnepi hétvége során mindenki jól érezze magát. Kárásztelkiekhez híven szép magyar nóta kíséretében, muzsikaszóval, tánccal zajlott a készülődés.

Változatos programsorozatot terveztünk, amelyben mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek is kedvük telik. Az eseménysorozatra elhívtuk a magyarországi Kálóz testvértelepülésből származó barátainkat is, akik péntek délután érkeztek meg hozzánk. Az egyhetes előkészületi munka után kicsit díszbe öltöttük a lelkünk, és örültünk ennek a találkozásnak, amely a 20 éve ápolt testvérfalu-kapcsolat egyik emlékkövét képezi. Péntek este Kertész Ricsi humorista, művésznevén ,,Ricsifiú”, a magyarországi Dumaszínház Társulat tagja volt az esemény kezdő akkordja. Életszerű, hozzánk közel álló humoros történeteivel belopta magát a szívünkbe, nagyon szerény és közvetlen előadásmódja mindenkiből előcsalogatta a hahotázást.

A szombati napra tervezett programpontok számos lehetőséget adtak az igazán ünnepélyes, helyenként megható együttlétre. 10 órakor fogadtuk azokat a vendégeket, meghívottakat, akik különböző szerepkörökben közösségünkhöz közel állnak, akik munkájukkal, szolgálatukkal, partnerségükkel hozzájárulnak a mi kis falunk életéhez, jólétéhez. A délelőtt két kiemelkedő eseményt is tartogatott a vendégek és falubeliek számára, akik az egyre fokozódó melegség ellenére is szép számban velünk tartottak 11 órától a Koszorús Erzsébet – ,,Arcok, nevek, pillanatok” könyvbemutatón, majd a kárásztelki Új Piac felszentelésének ünnepi eseményén. Megerősödött bennünk, hogy mennyire fontosak számunkra a helyi értékeink, erőforrásaink, és az, hogy mindannyian építőkövei vagyunk kis közösségünk életének, függetlenül attól, hogy hová vezet minket személyes életutunk..

Szombat délutánra olyan előadás-sorozatot terveztünk, amelyben egyrészt láthattuk a nagyváradi MM Pódium Színház Társulat ,,Mesék szárnyán” gyermekelőadását és ,,Cintányéros Cudar világ” című operettjét, másrészt szilágysági és külföldi néptánc – és népdal bemutatóra került sor. A Szilágy Megyei Tanács által támogatott “,,Szilágysági táncok és népzene találkozója” (Întâlnirea Dansului și Muzicii Populare Sălăjene) című projektnek köszönhetően a Teleház Egyesület Kárásztelek projektszervező által felléptek nálunk az Illegető Néptáncegyüttes Sarmaság tagjai, a Kárásztelki 1-es számú Gimnázium óvodásainak és kisiskolásainak csoportjai, illetve a Kárásztelki Asszonykórus.

A szilágysági népdalok csokrát kiegészítette a gyulai Illés Panna Népdalkör produkciója Csefán László citerás kíséretében. Gyulai vendégeink nemcsak a magyar népdal szépségével, hanem a 60+ Szenior Tánccsoport fellépésével, modern táncok ritmusával örvendeztettek minket. A délután során a gyermekek csatlakozhattak különböző párhuzamosan zajló tevékenységekhez – a kézműves műhely és az arcfestő sarok a Teleház Egyesület Kárásztelek, a Kárásztelki Ifjúsági Egyeztető Tanács önkénteseinek és az iskola lelkes pedagógusainak köszönhetően sokak kíváncsiságát megmozgatta. Így azok sem unatkoztak, akik aktív manó-korukat élik, és kevésbé tudják figyelemmel követni a színpadon zajló előadásokat. A felnőttek jókedvéről, partnereink jóvoltából, a hideg sörös-hordók, a fröccs-sátor, a sistergő frissensültek gondoskodtak.

A szombati nap folyamán velünk voltak a kárásztelki és tarjáni gyermekekből és fiatalokból álló Karaszfanband és a Tarfan rézfúvós zenekarok is, akik este 20 órától egy másik zenei műfaj világába vezettek minket Potyondy Timea vokál énekesnő kíséretében. A két zenekar Deé Róbert karmester vezetésével minden alkalmat ünnepi dallammal kísér.

A lemenő nap és a fokozott érdeklődés a tér közepére és a tér mentén felállított sátrak alá vonzotta a lakosokat, vendégeket, látogatókat. Keresztes Ildikó előadóművész volt a várva várt fellépő, aki szerény színpadunkon lélekkel töltötte meg a park szívét. ,,Egészen, mert félig nem tudok…” – így szól egyik közismert dala, amelyet nekünk is elénekelt, és amelynek üzenetét mi is éreztük. Az erdélyi származású énekesnő lelkesen, nagy energiabedobással adta át magát a bulinak, ugyanakkor láthattuk a kicsit érzékenyebb, mély oldalát is, így a művésznő elnyerte a kicsik és nagyok figyelmét egyaránt, és fergeteges hangulatot keltett a közönség körében.

Lélegzetelállító tűzijátékkal zártuk az előadások és koncertek sorát, és jeleztük a hajnalig tartó szabadtéri mulatság kezdetét.

Minden hasonló alkalmat, ünnepséget Szentmisével zárunk, hálánk jeléül, az együttlét lehetőségéért, a találkozás öröméért, az élményekért, amelyeket ez az esemény ajándékozott nekünk. Vasárnap 10 órától vettünk részt a Falunapi Szentmisén, amelyet ünnepi koszorúzással folytattunk. Az ünnepség záróakkordjaként ismét megszólaltak a Karaszfanband trombitái.

János Henrietta Tímea