Thu. Dec 1st, 2022

Hagyományőrző napot szerveztek és kultúrotthont adtak át Szilágylompérton

Kevesebb mint két hónap alatt, a második felújított kultúrotthont adták át szilágysági Sarmaság községben, Selymesilosva után ezúttal Szilágylompérton.

A hagyományőrző nap vasárnap kora délután református istentisztelettel kezdődött, Bogya Árpád helyi lelkész a keresztyénség lényegéről, a keresztyénség kultúrához kötődéséről beszélt.

Felújították a helyi kultúrotthont

Egy fontos mérföldkőhöz jutottunk el, átadjuk a korszerűsített kultúrotthont, amely a helyi közösséget szolgálja – mondta Kovács Tibor alpolgármester az avatóünnepségen. A szilágylompértiak vágynak a kultúrára, egy olyan helyiségre volt szükségük, ahol megélhetik szokásaikat, hagyományaikat, örömteli perceiket megoszthatják egymással.

„Minden kultúra akkor lesz gazdag és igazán értékes, ha olyan emberek alkotják, akik igényt tartanak a minőségi közösségi együttlétre, ahol fontos, hogy gyermekeik emelt fővel mondhatják ki szülőfalujuk nevét a nagyvilág bármely pontján, és vállalják a közösséget, amely bölcsőként szolgált számukra. A felavatott kultúrotthon olyan, mint az a fecske, amely egyedül nem csinál tavaszt. A létesítmény csak egy eszköz, a helyi közösségen múlik, hogyan használják fel, hiszen egy üresen tátongó, kihasználatlan épületté is válhat, de akkor tölti be rendeltetését, ha a helyiek közösségi háza, otthona lesz, ahol az örökségül kapott szokásokat, hagyományokat továbbadhatják” – fogalmazott az alpolgármester.

A hagyományőrző napról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Hagyomanyorzo-napot-szerveztek-es-kulturotthont-adtak-at-Szilagylomperton honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.