Fri. Jul 12th, 2024

Hagyományőrző Családi nap Zilahon

Élménydús hétvégét zárt a szilágysági magyarság: Szilágysomlyón és Krasznán szombaton Családi napot tartottak, vasárnap a zilahi Szikszai parkban Szilágysági Hagyományőrző Családi Nap zajlott, amelyen több százan vettek részt.

Vasárnap, a reggeli órákban a szilágysági magyar községekből autókkal, sőt traktorral, buszokkal érkeztek a zilahi polgármesteri hivatal parkolójába, hogy felállíthassák sátrukat, és elkezdhessék a helyi közösség hagyományos ételeinek előállítását. Pillanatok alatt otthonossá váltak a sátrak, falaikon népi szőttesek, tárgyak, virágok díszelegtek, legvégül felkerült a szépen megrajzolt községnévtábla is.

A hölgyek és férfiak egymás keze alá dolgoztak, rövid időn belül a krasznai sátornál már nyárson forgott két malac, főtt a szilágysomlyóiak gombás töltött káposztája, a szilágybagosiak húsos káposztája, a dobaiak fánkja, és a bográcsokban főtt a gulyás, délre pedig több száz hölgy magára öltötte a Varrd magad a viseleted program keretében elkészült népviseletet, így a déli felvonulásra színes hölgykoszorú gyűlt össze a téren, néhány népviseletbe öltözött férfi társaságában. Magyar nótaszó mellett vonultak át mindannyian a parkon, büszkén vállalva helyi népviseletüket, hovatartozásukat.

A felvonulást követően a fiatalok néptánccal, népdalokkal, citeramuzsikával csalogatták a térre a helybélieket és szórakoztatták a jelenlévőket. Libbent a szoknya, dobbant a csizma, lengett a bot, porzott a színpad, miközben a Zilahi Református Wesselényi Kollégium (ZRWK) sátra alatt a lelkes tanítónők a kicsik számára gyermekfoglalkoztatásokat tartottak: vágtak, színeztek, ragasztottak, rajzoltak, de nem maradt el az arcfestés sem, majd a Tekergők kisegyüttes táncra hívta a fiatal generációt, akiket az eddigi évekhez hasonlóan csokival örvendeztettek meg a szervezők.

A hétvégi eseményről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Hagyomanyorzo-csaladi-napokat-tartottak-a-Szilagysag-tobb-telepulesen honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak,