Thu. May 30th, 2024

Ha a napi esetszám 1000-1200 fölé emelkedik, nem kizárt helyi korlátozások bevezetése

Amennyiben a napi új esetek száma meg fogja haladni az 1000-1200-at, bizonyos vidékeken, ahol a legnagyobb a járvány közösségi terjedése, lehetséges, hogy sor kerül korlátozó intézkedésekre, karantén elrendelésére – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök.

,,Nem szeretnénk már semmiféle korlátozó intézkedést meghozni. Nem szeretnénk ezt, nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy erre kényszerüljünk. Mert ha az esetszám meghaladja az 1000-1200-at, már megközelítjük a kockázati küszöböt, és abba a helyzetbe kerülhetünk, hogy kénytelenek leszünk korlátozásokat – karantént – bevezetni azokon a vidékeken, ahol a legnagyobb a járvány terjedésének kockázata. Ezek az intézkedések helyi, vagy zonális jellegűek lennének” – mondta Orban.

Helyi jellegű karanténról lenne szó, például falvakat, városrészeket helyeznének karanténba, helyzettől függően, magyarázta a kormányfő.

A kormány sajnos nem tudta folytatni a lazításokat úgy, ahogy eltervezte, pedig nagyon jól kidolgozták a tervet a korlátozó intézkedések fokozatos feloldására, fűzte hozzá Orban.

A miniszterelnök azt is felvetette, hogy sajnos sok olyan személy van, aki áldozatul esett a vírustagadó elméleteknek és semmibe vette a járvány megfékezését elősegítő szabályokat.