Thu. Feb 29th, 2024

„Gyerekkántorok” szolgálnak a szilágyerkedi református gyülekezetben

Vasárnaponként és ünnepnap élet tölti be a szilágyerkedi református templomot. Gyermekek és fiatalok kórusától, orgonajátékától zeng az Isten háza. A Kusaly községhez tartozó településen közel tíz „kántor” van: a 6-12 éves gyermekek lelkesen, alázatosan szolgálnak.

Balázs Zoltán református lelkipásztor 23 éve került a gyülekezetbe, amelynek nem volt kórusa, ezért tervei közt szerepelt a zenei élet fellendítése. „2004-ben három fiatal beiratkozott zongoraórára Zilahra, de mire megtanultak zongorázni, már 16-17 évesek lettek, zsúfolt programjuk volt, majd dolgozni kezdtek. A munka mellett nem tudtak próbákra járni, és elmaradoztak. Két-három év után ismét próbálkoztunk egy másik csapattal, öt 14-15 évessel, de ők sem voltak elég fiatalok ahhoz, hogy kitartsanak. Az első három év nehéz, kottát kell tanulni, az alapokat elsajátítani, és a középiskolába kerülve, szintén időhiány miatt, feladták” – mesélte a lelkész.

Időközben a kántor Franciaországba költözött, ezért az egyik fiatal orgonált egy évig a templomban, és mivel „három a magyar igazság”, négy éve újra meghirdették a kezdeményezést, ezúttal kisgyerekeknek.

„Hunor volt a legkisebb, nem érte el az orgonát, ezért állva orgonált” – mesélte a ma már középiskolás, tanítónőnek tanuló Gál Vivien, aki ha szükséges, ma már az oktatót is helyettesíti, akit nem volt könnyű annak idején találni. Több zilahit is megkeresett a tiszteletes, de nem vállalták, ezért olyan személyt kerestek, aki ráér, és szívesen segít a helyi gyermekeknek. Így esett a választás a zeneakadémiát végző sarmasági Gál Adinára, akinek férje erkedi. Amíg péntekenként gyermekei a nagyszülőknél voltak, addig ő órákat tartott, és tart ma is.

Az oktatásról részletesen a https://maszol.ro/eletmod/Gyerekkantorok-szolgalnak-a-szilagyerkedi-reformatus-gyulekezetben honlapon és a szilágyság hetilapban olvashatnak.