Thu. Apr 18th, 2024

Gazdasági és jogvédelmi területen fognak dolgozni az RMDSZ EP-képviselői

Eredeti terveiknek megfelelő bizottsági tagságokat szereztek az RMDSZ európai parlamenti képviselői Strasbourgban az Európai Parlament alakuló ülésszakán.

 Winkler Gyula folytatja munkáját az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában, az INTÁ-ban, ugyanakkor egy új szakbizottságban, az ifjúságpolitikával és az Erasmus programmal is foglalkozó Kulturális és Oktatási Bizottságban, a CULT-ban kezdi meg tevékenységét. Mint rámutatott, az elmúlt években szerzett tapasztalatokat és kapcsolati tőkét továbbra is az INTÁ-ban szeretné hasznosítani, hiszen rálátást biztosít az Európai Parlament gazdasági jellegű döntéseire. A MIÉRT javaslatának eleget téve döntött a CULT-bizottság mellett, ugyanis az erdélyi magyar fiatalok ernyőszervezete fogalmazta meg, mennyire hasznos lenne, ha az RMDSZ egyik EP-képviselője az európai ifjúságpolitikai döntéseket előkészítő szakbizottságban vállalna munkát, emlékeztetett Winkler Gyula.

Vincze Loránt a Petíciós bizottság (PETI) néppárti helyettes szakmai vezetője lesz, ezen kívül az Alkotmányos ügyek bizottságában (AFCO) és az Állampolgári jogok, bel- és igazságügy bizottságban (LIBE) fog dolgozni. A képviselő elmondta: már a tervezés időszakában ezeket a bizottságokat célozta meg, hiszen az emberi és kisebbségi jogok tekintetében ezek a meghatározó testületek az Európai Parlamentben, ezeken a bizottságokon át fog vezetni a Minority SafePack kezdeményezés útja is. Külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy az állampolgári megkereséseket tárgyaló Petíciós bizottság néppárti csoportjában a szakmai előkészítő munka kialakításában kapott feladatot.

A szakbizottsági tisztségekről jövő héten, a testületek első ülésén döntenek a képviselők, és akkor válnak véglegessé a nemzetközi együttműködések küldöttségeiben szerzett tagságok is.

RMDSZ-tájékoztató