Sun. Dec 3rd, 2023

FSLI: Huszonötezer pedagógus elbocsátását vonhatja maga után a heti óraszám csökkentése az iskolákban

Az iskolai heti óraszám csökkentése, amely látszólag hasznos a tanulók számára, 25 ezer pedagógus elbocsátását vonhatja maga után – hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) által csütörtökön kiadott közlemény.

A szakszervezet szerint a kezdeményezés hasznos lehet, de csak akkor, ha más kiegészítő intézkedésekkel, például az osztályok számának növelésével és az Iskola utáni iskola program országos színtű kiterjesztésével társul. Ellenkező esetben fennáll a kockázata annak, hogy országos konfliktus alakuljon ki az oktatásban – véli a FSLI.

Meglátásuk szerint a törvény kihirdetését követően egy sürgősségi kormányrendelettel ki kell tolni a jogszabály hatályba lépésének időpontját.

A FSLI szerint nem egyértelmű, hogy a gyerekek javára válna, hogy kevesebbet üljenek az iskolában, mi több, szakemberekre hivatkozva azt állítják, hogy a tanulók érdekét az szolgálná, hogy minél több időt töltsenek az iskolában úgy, hogy ezt ne robotként éljék meg, hanem stresszmentes, hasznos időtöltésnek.

Ebben az összefüggésben rámutatnak, hogy a kerettantervben szereplő órák száma csökkentésének negatív hatásait úgy lehetne elkerülni, hogy módosítsák az iskolai programokat, hogy elkerüljék a tanulók kimerülését a jelenlegi, amúgy is zsúfolt tananyag további tömörítése miatt; hogy csökentik az osztályok létszámát, és bővítik az Iskola utáni iskola programot. Véleményük szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy az óraszámcsökkenés miatt elbocsátsanak 25 ezer pedagógust.

Másrészt, a szövetség arra figyelmeztet, hogy amennyiben a törvényt a javasolt intézkedések meghozatala nélkül alkalmazzák, ennek a legnagyobb negatív társadalmi hatása lesz Románia ’89 utáni történelmében.

Simion Hancescu, a FSLI elnöke szerint a törvény hatálybalépését el kell halasztani, mert a javasolt intézkedéseket ,,lehetetlen 2020. szeptember 1-jéig életbe ültetni”. Ellenkező esetben – mondja a szakszervezeti bizalmi – annak a veszélye áll fenn, hogy ‘komoly konfliktus’ alakuljon ki a közoktatásban.

A szenátus plenáris ülése, döntéshozó testületként, elfogadott hétfőn egy joszabálytervezetet, amelynek célja a heti maximális órszám életkor szerinti szabályozása az iskolákban.

agerpres.ro