Tue. Jun 18th, 2024

Fordulópont a szilágysági Krasznán: iskolát avattak 

Fejlesztések sokaságát mondhatják magukénak a krasznaiak. Az elmúlt időszakban megújult a líceum épülete, felépült az új hosszú programú óvoda, kibővítették a játszóteret, különféle játékokkal és didaktikai eszközökkel látták el az óvodai csoportot, multifunkcionális sportpályát építettek az iskolának, felújították a sporttermet és a hátsó melléképületet, valamint két hete különböző digitális és elektronikai eszközökkel gazdagították az iskola tantermeit.

A héten egy újabb fordulóponthoz érkeztek a helybéliek. Felavatták a rövid programú óvoda épületét, mely a krasznaiak által postai óvodának ismert. Ennek korszerűsítését az oktatási infrastruktúra fejlesztésére nagy hangsúlyt fordító, az elmúlt mandátumokban levő polgármesterek kezdték el. Bár óvodaépületnek mondják a helybéliek, valójában iskola szerepet fog betölteni, ide költöznek és itt tanulnak majd az előkészítő osztályosok – mondta üdvözlő beszédében Kovács István polgármester, aki azt kívánta, hogy a gyermekek olyan minőségi és vidám időt töltsenek az iskolában, amire szívesen emlékeznek majd idősebb korukban is.

Anderlik István iskolaigazgató kiemelte, hogy egy régen megálmodott és nagyon várt tervnek a megvalósításához érkeztek, és eljött az a pillanat, hogy végre átadhatják az épületet a jövő generációjának. Mint mondta, a régi óvoda épületét teljesen felújították, „megváltozott minden, ami eddig emlékünkben megmaradt erről az épületről. Minden beruházás, amit elért a polgármester, egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy községünknek a diákjai minőségű oktatásban részesüljenek, és a minőségű oktatáshoz feltételek és épületek kellenek. Tudjuk, hogy a diákok életüknek nagy részét az iskolában, óvodában töltik, ezért nem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között tanulnak. Remélem, hogy az elkövetkezendő iskolai évtől kezdődően a kisdiákok, akik ide fognak járni, otthonuknak tekintik majd az épületet, ugyanúgy, ahogy az őket tanító pedagógusok is” – fogalmazott, hozzátéve: minden tervnek a megvalósulásánál összefogás áll a háttérben.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ-nek mindig prioritása volt, hogy olyan oktatási intézményeket építsen, felújítson, adjon a közösség használatába, melyek biztonságosak és megfelelnek a 21. század követelményeinek.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Fordulopont-a-szilagysagi-Krasznan-iskolat-avattak oldalon és a szilágyság hetilapban olvashatnak.