Fri. Jul 12th, 2024

Folytatódik a tömbházak felújítása, hőszigetelése

A tömbházlakások és közintézmények energiatakarékossá, földrengésbiztossá és tűzbiztossá tételére kértek finanszírozást a fejlesztési minisztériumtól az önkormányzatok.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, az idén azokon a településeken, ahol tömbházlakások vannak, és sikeresen pályáznak, elkezdődik a lakások szigetelése, korszerűsítése, felújítása.

Áprilistól lehetett pályázni, ezek lezártáig országszinten 1.437 pályázati kérés érkezett. A helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium összesen körülbelül 4.333 épületet, azaz 1.733 tömbházlakást és 2.600 közintézményt újít fel, ebből átlagosan 130 tömbházat és 325 közintézményt földrengésbiztossá is tesznek. Továbbá 230 millió eurót szántak az elszegényedés-veszélyes környezetben található lakások energiatakarékossá tételére.

Az energiaszükséglet és szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében Zilah, Sarmaság, Szilágysomlyó, Szilágycseh és Zsibó is nyújtott be pályázatot tömbházlakások szigetelésére, továbbá a megyében a program keretén belül felmérik a régi ingatlanok statikai állapotát is – mondta a képviselő.

Cseke Attila kijelentette: sem a lakóktól, sem az önkormányzattól nem kér önrészt a fejlesztési minisztérium, a beruházásokat teljes mértékben a szaktárca finanszírozza.

A minisztérium július végéig véglegesíti a pályázati kérések ellenőrzését. A következő időszakban a szaktárca ellenőrzi a beérkezett pályázatokat, és iratcsomó-kiegészítést kérhet az önkormányzatoktól. Amennyiben egy kérés teljes, aláírhatják a finanszírozási szerződést

A miniszter elmondta: a fejlesztési minisztérium a települések fejlesztését és környezetbarát infrastruktúráját is támogatja, erre az alapra június végéig pályázhatnak még az önkormányzatok, vagy ameddig a 2,7 milliárd eurós költségkeret fennmaradó része elfogy.

K.M.