Wed. Jul 24th, 2024

Folytatódik a községek fejlesztése

RMDSZ sugallatra, a román állam által kezdeményezett Anghel Saligny nemzeti program megcélozza a vidékfejlesztést, elsősorban az útépítést, -javítást, a csatorna- és vízellátást. Szilágy megyében nagyon kevés azon települések száma, ahol ne fejeződött volna be, vagy ne zajlanának az ilyen jellegű munkálatok. Megyénknek a program révén 1 milliárd 268 millió lejt utalnak, ebből 43 százalékot víz- és szennyvízhálózat kiépítésre, 57 százalékot útépítésre, javításra kell fordítani.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, a Szilágy megyei magyar közösségnek is kedvező összeg jutott, az elmúlt hétvégén megbeszélték a polgármesterekkel a prioritásokat, és annak függvényében, hogy a közösségben milyen gondok vannak, mi hiányzik, és mit kellene tenni, részben eldöntötték, hogy a jövőben milyen munkálatokra fordítják a leosztott összeget.

„A gázrendszer bővítésére is kaptunk egy kisebb támogatást, amiből a központokat fogjuk megcélozni, hogy majd a közösségek hozzá tudjanak kapcsolódni. A Szilágy megyei magyar településeken a program révén várhatóan véglegesítjük az utak felújítását, a csatorna- és vízellátást. Községeinkben a fejlesztést követően, reméljük, elkezdhetjük a gázhálózat kiterjesztését is” – ismertette a képviselő, aki hozzátette, Kusaly községen kívül a többi magyar községekben már befejeződött vagy zajlik a vízhálózat kiépítése, ezért ezen községben ezt fogják prioritásként kezelni.