Wed. May 29th, 2024

Felújították a désházi kultúrotthont

A község életében fontos szerepet tölt be egy kultúrotthon, a művelődési ház. Itt tartják meg a nagyobb rendezvényeket, a március 15-ét, a falunap keretén belül a gyermekműsorokat, de itt kap helyet az esküvő és a falugyűlés is.

A désházi kultúrotthon 35 éve épült, az utóbbi időben annyira tönkrement, hogy inkább hasonlított a 400 m2-es terem egy istállóhoz, mint egy kultúrotthonhoz. Szilágyszeg község polgármestere, Petkes András elmondta, hogy 2018-ban letett két pályázatot a kulturális minisztériumba a désházi és a nagyszegi kultúrotthon felújítására, de nem nyerték meg, ezért elhatározta, hogy önerőből, helyi költségvetésből teszi használhatóvá az épületet.

– Nem kis erőfeszítésbe került a pénzt megteremteni rá, és a három kivitelező céggel úgy egyeztetni, hogy kultúrotthonaink szépek is legyenek, jók is, de beleférjünk a keretbe. Most már ott tartunk, hogy a désházi kultúrotthon teljesen megújult, bármikor lehet már rendezvényt tartani benne. A munkálatokat tavaly ősszel kezdték el, külső, belső tatarozást végeztek, villanyhálózatot cseréltek, légkondicionáló rendszert szereltek be, hőszigeteltek, festettek, csempét raktak, ajtót, ablakokat cseréltek. Elmondhatom, annyira jól gazdálkodtunk, hogy mindez csak 200.000 lejbe került, és ebben benne van az anyagok ára és a munkadíj is. Sőt, a hozzánk tartozó települések kultúrotthonaiban, Szilágyszegen, Nagyszegen, Menyőben és Nyírmonban is végeztünk felújítási munkálatokat: csempézést, belső tatarozást, klímaberendezéseket szereltünk fel. Közel 700 m2 csempét tettünk le a négy kultúrotthonban, ajtókat, ablakokat cseréltünk Nagyszegen, Szilágyszegen pedig még a tetőt is lecseréltük.

– Annak ellenére, hogy kevés pályázatunk lett kedvezményesen elbírálva, az elmúlt négy évben arra törekedtem, hogy saját költségvetésből mindig csináljak valami maradandót. Ilyen ez a kultúrotthon felújítás is. Most megvalósítottuk, és remélem, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben nem lesz gond vele – tette hozzá a polgármester.

K.M.

 

A felújított désházi kultúrotthon

 

 

A felújított menyői kultúrotthon

 

A felújított szilágyszegi kultúrotthon

 

A felújított nyírmoni kultúrotthon

 

A felújított nagyszegi kultúrotthon