Tue. Mar 5th, 2024

Felújítják a Wesselényi szobor talapzatát

A műemléknek nyilvánított szobor talapzata régóta javításra szorul, az erről szóló határozatot ellenvetés nélkül elfogadta a város tanácsa, ezért a költségekre még a tavalyi költségvetésből elkülönítettek 477.000 lejt. Mindezt Fazakas Miklós alpolgármester jelentette be, miután már kiadták a munkálatok megkezdésére az engedélyt.

– Régi tervünk a szobor talapzatának és környékének felújítása. Az országos közbeszerzési rendszerben a tavaly is kiírtuk a pályázatot, de nem volt érdeklődő. Idén, június 5-én újból kiírtuk, és ezúttal végre odaítélhettük a kivitelezési szerződést a krasznai Dimény Gránit Kft-nek. A szerződés aláírása és a munkálatok megkezdésére kiadott utasítás után hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy elvégezzék a szobor talapzatának teljes felújítását. Ha az időjárás is engedi, akkor a jövő év márciusában befejeződnek a restaurálási munkálatok.

Az infrastruktúrát folyamatosan korszerűsítjük a városban, de nagyon fontos, hogy a műemlékeink is fel legyenek újítva, mert a Wesselényi szobor megyeközpontunk legfontosabb műemléke. A munkálatok befejezése után következik a park felújítása, az angyalkás kútnak is vissza szeretnénk adni egykori szépségét – mondta az alpolgármester.

A szobrot Fadrusz János készítette, aki a kolozsvári Mátyás szoborcsoportot is megalkotta. Mindkét alkotást 1902 őszén adták át a közönségnek. A szobor viszontagságos történetről mesélhet. 1935-ben a hatóságok kettévágták, és egy pincében tárolták. Csak 1942-ben sikerült helyreállítani. Az ötvenes években bedeszkázták, majd újból láthatta közönség.

(J.L.)