Tue. May 28th, 2024

Felfüggesztette az AFM a Zöld Ház program keretében nyújtott támogatásokra való jelentkezést

Felfüggesztette a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) a villamos energiát előállító napelemek vásárlását támogató Zöld Ház program keretében benyújtott pályázatok fogadását a folyamat törvényességének ellenőrzése érdekében.

Az AFM közleménye értelmében szeptember 10-én állították le az iratkozásokat, 16-án pedig az illetékes szervekhez fordultak annak megállapítására, hogy legálisan zajlik-e a regisztrálás az online nyilvántartó rendszerbe. A program jelentőségére és a nagy érdeklődésre való tekintettel az AFM mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb folytatódhasson a jelentkezés – mutat még rá a közlemény.

A Zöld Ház program keretében idén villamos energiát előállító fotovoltaikus rendszerek vásárlására nyújt támogatást az AFM. A napelem-tulajdonosok a fel nem használt áramot feltölthetik az országos hálózatba. Az idei kiírás költségvetése 656 millió lej, a pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani. Legfeljebb 20 ezer lejes támogatás igényelhető, a beruházás költségeinek 10 százalékát az igénylőnek kell állnia. A programban részt vevő, a napelemes rendszerek telepítésére akkreditált cégek jegyzéke megtalálható az AFM honlapján.

agerpres.ro