Sun. Oct 1st, 2023

Értékmegőrzők Szilágynagyfaluban: múzeummal is felér a Torkos házaspár gyűjteménye

Tulipános kapu, 115 éves tornácos ház és mosolygós, vidám házaspár fogadja mindazokat, akik a szilágynagyfalui népművészet iránt érdeklődnek. Az alpolgármesterrel, Fórizs Lászlóval, jeles, felejthetetlen nap érkeztünk az „értékmegőrzőkhöz”, Torkos Pálhoz és feleségéhez, Piroskához, akik aznap ünnepelték házasságuk 53. évfordulóját, ezért a beszélgetés múltidézéssel, visszaemlékezéssel kezdődött, és bár „nem volt mindig rózsás az életünk”, a szeretet, a tisztelet egy életre összekovácsolta őket. 

„Sokszor zsörtölődtünk – kezdte Piroska néni –, egy dologban viszont mindig egyetértettünk: az őseink dolgait, tárgyait meg kell tartani, mert mindkettőnk számára fontosak voltak. Már gyerekkoromban gyűjtögettem, így még most is megvan az egykori locsoló kisautóm. Ezt a természetet édesapámtól örököltem, aki nagyon szerette elrakosgatni az írásokat, könyveket, az édesanyám viszont épp az ellentéte volt. Ha egy könyvet talált, rátette a tejescsuprot, ilyenkor apukám szomorúan mondta: nézd, anyád mit csinál… Sokszor arra kényszerült, hogy kint olvassa el az újságot, miközben a felesége kereste, hogy hol van már annyi ideje”.

Szilágynagyfalu “kincseiről” részletesen a https://maszol.ro/eletmod/Ertekmegorzok-Szilagynagyfaluban-muzeummal-is-feler-a-Torkos-hazaspar-gyujtemenye honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.