Thu. May 30th, 2024

Erdélyi Hét diáktábor 2020

Először vettem részt az Erdélyi Hét programsorozaton a nyár folyamán, a Gyulai Várszínház meghívására. Érdeklődve vártam az előadásokat, már első nap alkalmam volt találkozni az első produkció alkotóival: Árkosi Árpád rendezővel, Imre Éva, Sinkó Fe­renc előadókkal, valamint Visky András íróval. Sikeres közönségtalálkozó volt, mint ahogy az előadás is. Este Pornó – Feleségem története című darabot nézhettük meg. Minden elismerésem Árkosi Árpád rendezőnek, kitűnően kivitelezte a darabot, Cári Tibor zenéje nagyon jól váltakozott a színészek teljesítményével. Következő nap, a tábor keretébe, egy hangulatos környezetbe – Rondella Terasz – alkalmunk volt elbeszélgetni Árkosi Árpád rendező irányításával az előző nap látott produkcióról.

A hét folyamán, minden nap egy-két előadást néztünk meg, másnap szakmai megbeszélés volt Árkosi Árpáddal, de alkalmunk volt találkozni az előadások alkotóival is: Cári Tibor zeneszerző­vel, Szabó János Szilárd és Szilágyi Enikő színészekkel, Farkas Wellmann Éva költővel. Minden előadás maradandó emlék marad számomra, egyik jobb volt, mint a másik. A következő előadásokat láttuk: Visky András: Pornó – Feleségem története, Bartis Attila: Amikor, Swan Lake Revisited – Hattyúk tava újratöltve, A színház zenéje, Cári Tibor koncert, Szép Ernő, Guelmino Sándor: Lila akác, Farkas Wellmann Éva, Evilági együttes: Parancsolatok, Ez már feltámadás” – Trianon 100 – Szilágyi Enikő előadóestje, Elise Wilk: Eltűntek.

Számomra a Parancsolatok című előadás megtekintése az Almássy-kastély kápolnájában nyújtott legnagyobb élményt, jó volt meghallgatni az Evilági együttes kíséretében Farkas Wellmann Éva költő verseit. Tíz vers, tíz dal, tíz grafika, a parancsolat-verseket felolvasta Farkas Wellmann Éva.

A tábor keretében, az előadások mellett alkalmunk volt megismerni Gyula nevezetességeit: Gyulai Almássy Kastély, Erkel Ferenc Emlékház, Gyulai Vár, Ladics Ház, Százéves Cukrászda, Gyulai Várfürdő és AquaPalota, Gyulai Várszínház, Rondella Terasz…

Remek tábort szerveztek a Gyulai Várszínház munkatársai. Gratulálok Elek Tibornak, a Gyulai Várszínház ügyvezetőjének, és köszönjük Domokos Ágnes művészeti titkárnak a segítséget. Szerintem a legsikeresebb és haszno­sabb programok a Rondella Tera­szon szervezett beszélgetések voltak Árkosi Árpád rendezővel. Javaslataim az elkö­vetkező táborok szer­vezésére: jó lenne, ha minden diák­csoport irányítója vagy vezetője is részt venne a programokon, így alkalmunk lenne megismerni egymás előadásait, tapasztalatait, problémáit.

Az elkövetkező években tervezem, hogy ellátogassak Gyulára, minden év augusztus elején az Erdélyi Hét rendezvényeire.

Bodea György,
a Berekenye Diákszínjátszó Csoport vezetője