Mon. Oct 2nd, 2023

Erasmus projekt a varsolci iskolában

A Varsolci 1-es számú általános iskola egy csoportja, 5 diák és 3 tanár, 2022. március 21-25-e között részt vett az ERASMUS+KA2 „Act like a pro, preserved H2O!” európai projekt első találkozóján. A tapasztalatcsere helyszíne Hajdúnánás, Magyarország egyik fejlődésben lévő kisvárosa volt.

A csapat tagjai: Dénes Irén – koordonátor, Máté Judit Mónika – titkár, Bartus Éva – tag, Dénes Tibor Aladár- VII.B osztályos tanuló- fotó felelős, Dénes Erik Ferenc – VII.B osztályos diák, Péter Kevin Miklós- VII.B osztályos diák, Ütő Kevin László- VII.B osztályos diák és Sabou Răzvan- VIII.A osztályos diák.

A találkozót megelőzte sok-sok iskolán belüli tevékenység. Ezek közül a fontosabbak: a projekt bemutató fala, vízcsepp kialakítása műanyag dugókból, a varsolci tó történetének felkutatása, fontosságának felfedezése, hazánk víztérképének a megismerése, különböző vízzel kapcsolatos kísérletek bemutatása, vizes tematikájú kézimunkák készítése. A küldött csapat mindezekről és iskolánkról egy részletes PPT –t mutatott be a találkozó helyszínén. A projekt keretében 5 ország csapata találkozott a Hajdunánási Bocskai Iskola pedagógusaival és diákjaival. Résztvevő országok: Portugália, Olaszország, Törökország, Magyarország és Románia. Minden nap érdekes tevékenységeken vettünk részt.

Első nap a helyi iskolát ismertük meg, városnézésben volt részünk, megcsodálhattuk a város fontosabb épületeit, szobrait. Bemutatták a helyi pénzt, a bocskai koronát, amely egyenértékű a forinttal és a helyi elfogadó üzletekben lehet fizetni vele. Második nap meglátogattuk az aggteleki cseppkőbarlangot, megismertük a természet által alkotott csodákat, cseppköveket, a Föld mélyében. Megtudtuk, hogy 15 év alatt nő egy cseppkő 1 mm-t. Harmadik nap Debrecen városa került a célkitűzésbe. Első helyszín a debreceni jégpálya volt, ahol korcsolyázási lehetőség nyílt számunkra, majd ezt követte a gyönyörű város felfedezése. Délután a helyi mozi épületében sorra került a „Víz az irodalomban és a művészetben” című előadás sorozat. Ennek keretében tanulságos meséket adtak elő angol nyelven a helyi iskola alsós diákjai, népi gyerekjátékok kerültek felelevenítésre a helyi néptáncegyüttes növendékeivel, majd az olaszok megtanítottak halacskát hajtogatni az origami módszer segítségével. Az estét egy fergeteges táncházzal zártuk, ahol megismerkedhettünk a hajdunánási portékákkal (szalmakalap, szalmavirágok, szalmából készített tárolók, bőrből készült tárgyak, nemezeléssel készült szatyrok, szemüvegtartók,…). Negyedik nap a Tiszató – ökocentruma volt a kirándulás célpontja. Szuper 3D-s moziban ismerhettük meg a Tisza – tó élővilágát. Egy szép madár alakú épület egy csodás akvárium otthona, ahol a pataktól az óceánig bemutatja a vízi világ halait. Élő nagyságban találkozhattunk a különböző halfajokkal. Elárulták, hogy aznap kezdik feltölteni a tavat, csak a nagy szárazság miatt hátráltatva lesz a folyamat. Délután mindenki a búcsúvacsorára készült. Gyerekeink elérhetőségi lehetőségeket cseréltek a török, portugál és magyar diákokkal. A vacsorát egy 13 kg-os torta koronázta meg, amit a helyi tanári karból egyik tanárnő készített a projekt tematikáját ábrázolva. Késő este végleges döntés született a következő helyszín, Portugália látogatásának időpontjáról, ami május vége- június elejére szegeződött le.

Egy élménydús, tanulságos hetet tudhatunk magunk mögött, s nem utolsó sorban iskolánk hírnevét vittük a nagyvilágba.

Máté Judit Mónika

Kémia – fizika tanárnő