Thu. Jun 20th, 2024

Erasmus+ K2 projekt a varsolci iskolában, azaz ,,Lételemünk a víz!”

A varsolci iskola életében először került sor egy olyan európai finanszírozású projektben való részvételre, amelyhez öt európai iskola csatlakozott. A kétéves projekt résztvevői portugáliai, olaszországi, törökországi iskolák, a Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola Magyarországról valamint a Varsolci Általános Iskola is. A magyarországi iskola koordonátorával Tóth Imre igazgatóval, már több eTwinninges projektben kolaborált iskolánk Dénes Irén projektvezetővel, valamint résztvettek az iskolánk által szervezett versenyen is.

Egy korábbi cikkben, említés szintjén, értesülhettek a kedves olvasók a varsolci iskolában éppen zajló projektek egyikéről, mely az Erasmus + program keretében zajlik, s melynek neve: Erasmus+ K2 „Act like a pro, preserve H2O!”.

Dénes Irén igazgatónő hatékony közreműködésével az iskolából 30 diák és több mint 10 tanár vesz részt a projektben, melynek legfőbb célja felhívni a figyelmet a víz fontosságára a mindennapjaikban. Ezen alapelemet, őselemet sajnos hajlamosak vagyunk magától értetődőnek tekinteni mi európai emberek, ám ha közelebbről megvizsgálunk néhány statisztikai adatot, rájöhetünk arra, hogy földünk édesvízkészletének felelőtlen fogyasztása, pazarlása olyan válságot generálhat, mely valószínűleg több milliárd embert érint.

Fontos, hogy a felnövekvő generációk értesüljenek, továbbá tisztán lássák ezen problémahelyzetet annak érdekében, hogy a későbbiekben felelősségteljes felnőttekként képesek legyenek okosan gazdálkodni a földünk édesvízkészletével. A projekt keretében a diákoknak számos lehetőségük van a vízfogyasztással és a vízgazdálkodással kapcsolatos ismereteik bővítésére. A közösségi kampányok keretében a helyi lakosság vízfogyasztási szokásait vizsgálják, ennek eredményeit pedig megosztják a partneriskolákkal, ezáltal az együttműködési készségeik is fejlődnek.

A projektben dolgozó diákoknak és tanároknak a Varsolc községben lévő friss vízi forrás lehetőséget kínál a terepvizsgálatokhoz is. A projekt feladatai különböző témák és szempontok mentén vizsgálják a víz fontosságát, annak érdekében, hogy árnyaltabb képet kaphassunk. Példaként említhetünk néhányat ezek közül: A víz az irodalomban és művészetben; Víz és tudomány; Víz és egészség; A víz jövője; Fenntartható vízfogyasztási terv a partneriskolákban és a tágabb közösségben. A projekt további fázisában egy rövid távú diákcsere is szerepel, továbbá egy képzési rendezvény, melyek megvalósulása már a járványhelyzet további alakulásán is múlik.

A projekt célkitűzései között szerepel egy olyan stratégia kidolgozása, mely által nem csak maga az iskola fejlődik egy vízbarát intézménnyé, hanem a helyi, községi szervezetek és intézmények is bekapcsolódnak a munkába, ezáltal megszólítva, felhívva a figyelmét a tágabb közösségnek is. A projekt futamideje alatt a kampányok, a különböző internetes platformok, periodikák és a közösségi oldalak is segítségükre vannak a diákoknak a projekt népszerűsítésére. Ezért is jött létre például az Akt like pro, preserve H2O! Erasmus + project- Varsolc nevezetű Facebook, nyilvános csoport, melyre, ha ellátogatnak a kedves olvasók megtekinthetik a diákok eddig elkészült munkáit, a továbbiakban pedig nyomon követhetik a projekt további tevékenységeit is.

Vicsi Edina,

magyartanár