Sun. Jun 16th, 2024

A vissza nem térítendő támogatásokról

A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési program keretében 7 milliárd eurót utalt a gazdák, feldolgozók, vállalkozók valamint helyi hatóságok számláira.

A program abszorpciós rátája meghaladta a 70 százalékot – a vissza nem térítendő támogatásokból 3,6 milliárd eurót fordítottak vidéki térségek beruházási projektjeire, termés-, állat- és növénybiztosítási díjak kiegyenlítésére, helyi akciócsoportok tevékeny­ségeinek finanszírozására valamint a természeti katasztrófák által okozott károk enyhítésére.

A PNDR 2020 keretében 217 millió eurót fizetett az ügynökség a kis gazdaságok fejlesztését célzó projektekre, összesen 28 326 termelőnek. AFIR több mint 11 ezer fiatal gazdálkodónak utalt 428 millió eurós támogatást. Csak idén 1,4 milliárd euró feletti összeget fizetett a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége a gazdálkodóknak, 166 millió eurót utalt a helyi hatóságoknak, a LEADER-programon keresztül pedig 86 millió eurót kaptak a helyi akciócsoportok.

Sütő Attila