Tue. Jul 16th, 2024

Épített örökség-helyreállító szakképző tábor, Bánffy-kastély, Bonchida

2022. július 31-én kezdődik a Transylvania Trust Alapítvány által építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt, két hétig tartó oktatói program, amelyen eddig 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 2000 képviselője vett részt. A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben.

A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában.

A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a Széki református templomot, a falumúzeumot és a nádast látogatják meg a résztvevők.

A helyreállítási tábor időpontja: 2022. július 31 – augusztus 13.

A tábor munkálatairól és az alapítvány egyéb nyári rendezvényeiről a kastély Facebook-oldalán értesülhetnek: https://www.facebook.com/BanffyCastleBontida/

A program támogatói a Romániai Építészek Rendje, a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány.