Mon. Jul 15th, 2024

Enyhül a hőség a következő két hétben a meteorológusok szerint

Augusztus 2. és 15. között lesznek olyan időszakok, amikor a sokéves átlaghoz közelít a hőmérséklet, a régiók többségében 26 Celsius-fokig csökkenő csúcsértékekkel, a légköri instabilitás pedig e hét közepére, illetve a jövő hét elejére lesz jellemző elszórtan néhány térségben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kéthetes előrejelzéséből.

Bánságban 30-32 fok körül alakul a hőmérséklet csúcsértéke, ami augusztus 5-7. között 25-28 fokra csökken. Éjszaka 16-19 fokra hűl le a levegő. Augusztus 8-9-én ismét melegebb lesz, a déli órákban 32-34 fok várható, utána a kéthetes időszak végéig az augusztus közepi sokéves átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet. Augusztus 5-6-án a térség nagy részében esni fog, elszórtan bőséges csapadékhullás várható, e napokon kívül csak elszórtan várható légköri instabilitás, nagyobb valószínűséggel augusztus 11. után.

Körösök-vidékén is enyhül a hőség az előző hetekhez képest. Nap közben a hőmérséklet csúcsértéke 26-30 fok körül alakul. Kivétel augusztus 5. és 6., amikor lehűl a levegő, illetve augusztus 4., 9. és 10., amikor 30 fok fölé melegedik. Augusztus 10. után a kéthetes időszak végég a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet (26-29 fokos csúcsértékekkel) várható. Az éjszakák többségében 16-19 fokra hűl le a levegő. Augusztus 5-6-án gyakori és bőséges esőkre lehet számítani, e napokon kívül légköri instabilitás csak elszórtan várható, nagyobb valószínűséggel augusztus 11. után.

Erdélyben augusztus 3-től jelentősen csökken a hőmérséklet az elősző időszakhoz képest, a csúcsérték régiós átlaga 26-31 fok körül alakul. Augusztus 6-7-én hűvössé válik az idő, 23-26 fokos nap közbeni hőmérsékleti átlagokkal. Ezen a két napon éjszaka 12-16 fokra hűl le a levegő. Augusztus 8-10. között ismét felmelegszik az idő, a nap közbeni hőmérséklet átlaga meghaladja majd a 30 fokot. Ezután a kéthetes időszak végéig az augusztus közepi sokéves átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet. Augusztus 5-6-án gyakori és bőséges esőkre lehet számítani. E napokon kívül légköri instabilitás csak elszórtan várható, nagyobb valószínűséggel augusztus 2-3-án, illetve 11. után.

Máramarosban szintén enyhül a meleg az előző időszakhoz képest, 26-30 fokos hőmérsékleti csúcsértékek várhatók. Augusztus 6-7-én hűvössé válik az idő, 22-25 fokra lehet számítani a délutáni órákban. Ezeken a napokon 12-15 fokra hűl le éjszaka a levegő. Augusztus 8-10. között ismét felmelegszik az idő, a régió nyugati térségében 30 foknál is többet mutathatnak a hőmérők. Ezután a kéthetes időszak végéig az augusztus közepi sokéves átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet. Augusztus 5-6-án gyakori és bőséges esőkre lehet számítani. E napokon kívül légköri instabilitás csak elszórtan várható, nagyobb valószínűséggel augusztus 2-án, illetve 10. után.

Hegyvidéken augusztus 3-tól mindenütt enyhül a meleg, de augusztus első felében a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet várható, 20-26 fokos csúcsértékekkel és 11-17 fokos minimumokkal. Augusztus 6-7-én lehűl az idő. Augusztus 5-7. között gyakori és helyenként bőséges esőkre lehet számítani.