Tue. Jul 16th, 2024

Bode: a kolozsváriak kapnak elsőként elektronikus személyazonosító igazolványt

Kolozsváron indítja el az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátásának kísérleti programját a belügyminisztérium – jelentette be hétfőn a kincses városban Lucian Bode tárcavezető.

A kolozsvári anyakönyvi hivatal székhelyén tartott sajtótájékoztatóján a miniszter elmondta, Emil Boc kolozsvári polgármester nyitottnak mutatkozott a kísérleti program megvalósítására.

Bode közlése szerint kísérleti jelleggel 5 ezer elektronikus személyazonosító igazolványt bocsátanak ki a kincses városban. A sajtótájékoztatón ismertette a program technikai részleteit is.

E szerint az elektronikus személyazonosító igazolványok kibocsátása két szakaszban történik Romániában, az elsőben tesztelik az okmányok felhasználási módját és kibocsátásukra használt rendszert.

Lucian Bode elmondta, hogy a becslések szerint 5-6 hónapig tartó első szakaszban fokozatosan bevezetik az elektronikus személyazonosító igazolványokat a 14-18 évesek, illetve a 0-14 éves gyerekek számára. Ebben a fázisban tesztelik az okmányok felhasználási módját, illetve azt, hogy a kibocsátásukra használt rendszer megfelel-e a műszaki követelményeknek.

A belügyminiszter emlékeztetett, hogy az uniós szabályozások szerint Romániának legkésőbb 2021. augusztus 2-ig ki kell bocsátania az első elektronikus személyi igazolványt. ‘Ennek a kötelezettségének Románia, íme, eleget tesz. Ma fogadjuk az első igazolványkérést’ – jelentette ki Bode.

A tárcavezető közölte, hogy a becslések szerint 4-5 hónapig tartó második szakaszban növelik az igazolványkérések feldolgozási kapacitását és a kibocsátott elektronikus okmányok számát. Ebben a fázisban állapítják meg, hogy mekkora a kereslet az igazolványokra.

A kísérleti program két szakaszának megvalósításához jelenleg 200 ezer chip áll rendelkezésre. Az igazolvány kibocsátásához a kérvényezés időpontjától számítva legkevesebb tíz napra lesz szükség. A várakozási időt növeli, hogy az okmányt Bukarestből szállítják az anyakönyvi hivatalokhoz – részletezte Lucian Bode, aki szerint az elektronikus személyaznosító igazolványok országos szintű kibocsátása másfél év múlva várható.

A belügyminiszter szerint sokoldalú felhasználhatóságával az elektronikus személyi igazolvány hozzájárul a bürokrácia csökkentéséhez, rugalmasabbá teszi az állampolgárok és a hatóságok közötti kapcsolatot az alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével, és biztosítja a személyi adatok védelmét.

Hozzátette, hogy az új személyi igazolvány 2031-ig veszi át a helyét a jelenleg használt, 1997-ben bevezetett kártyáknak. Az elektronikus személyi kártya átveszi az egészségügyi kártya funkcióját is, és hozzáférést biztosít az elektronikus kormányzás szolgáltatásaihoz. Nem csak 14 éves kortól igényelhető, mint a jelenlegi kártya. A szülők már a születés után igényelhetik gyermekeiknek. A személyazonosító dokumentum külföldön is használható – részletezte a tárcavezető.