Sun. Oct 1st, 2023

Elsőfokú árvízkészültség péntek éjfélig az ország északi és nyugati részének folyóvizein

Elsőfokú (sárga) árvízkészültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország északi és nyugati részének folyóvizeire.

A szakemberek szerint a csütörtökön 13 órakor hatályba lépett riasztás péntek éjfélig érvényes. Ez idő alatt az eddigi és az előrejelzett csapadék miatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs), Beszterce (Suceava, Hargita és Neamţ megye).

Szintén elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el csütörtök este 9 órától péntek éjfélig a Maros (Hunyad és Arad megye), Béga (Temes megye), Temes, Pogányos, Berzava (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas (Krassó-Szörény megye) vízgyűjtő medencéjében.