Mon. Oct 2nd, 2023

Első házként elfogadta a szenátus az uniós COVID-19-igazolványra vonatkozó tervezetet

Első házként megszavazta szerdán a szenátus a digitális COVID-igazolvány kiállítását, ellenőrzését és elfogadását szabályozó, 2021/68-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet.

A felsőház plénuma 71 támogató és 13 ellenszavazattal, 45 tartózkodás mellett hagyta jóvá a jogszabályt.

A rendelet a COVID-19 elleni beoltottságot, a negatív tesztet vagy a betegségből való kigyógyulást tanúsító, digitális uniós igazolvány kibocsátását, ellenőrzését és elfogadását szabályozó uniós keretszabályzat gyakorlatba ültetésére vonatkozik.

A szenátus által módosított szöveg értelmében a digitális uniós COVID-igazolványra azok a személyek jogosultak, akiket legalább 10 napja oltottak be SARS-CoV-2 ellen az oltás teljes dózisával, akik egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órásnál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel rendelkeznek, vagy akik átestek a betegségen, és a megfertőződés kimutatása óta eltelt több mint 15, de kevesebb, mint 180 nap.

Azok a személyek, akik olyan országból érkeznek, amely nem állít ki digitális COVID-19-igazolványt, papíralapú vagy elektronikus formában kiállított tanúsítvánnyal igazolhatják a COVID-immunitással kapcsolatos helyzetüket.

A szenátus első házként szavazott ebben a kérdésben, a döntő fórum a képviselőház.