Sun. Jun 16th, 2024

Elfogadta a kormány a költségvetés tervezetét

A kormány pénteki ülésén elfogadta az állami költségvetés és a társadalombiztosítás költségvetés tervezetét a 2019-es esztendőre – jelentette be a kormányülést követő sajtóértekezletén Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter hozzátette: a büdzsé tervezetét még pénteken elküldik a parlamentnek.

A tárcavezető szerint a minisztérium honlapján közzétett eredeti változathoz képest történtek módosítások, miután a tervezetet megbeszélték a Gazdasági és Szociális Tanáccsal, a Pénzügyi Tanáccsal és más társadalmi szereplőkkel.

Teodorovici elismételte a 2019-es költségvetés sarokszámait: 1022,5 milliárd lejes nemzeti össztermék (GDP), ami 5,5%-os növekedést jelent 2018-hoz képest, 5163 lejes bruttó átlagbér és átlagosan 5,282 millió alkalmazott.

A miniszter ,,rendkívül fontosnak” nevezte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció vezetése alatt, három év alatt 33%-kal nő a nemzeti össztermék, és idén átlépi az 1.000 milliárd lejes küszöböt.

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormánykoalíció közös erőfeszítéseinek eredményeként az államháztartás GDP-arányos hiánya 2,55% alatt marad, amivel eleget tesznek a Maastrichti Szerződés vonatkozó előírásának.

 

 

Nagyobb összeget irányoznak elő beruházásokra

Az már a kormányülés elején elhangzott, hogy idén az állami költségvetés tervezete szerint 49,65 milliárd lejt, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 4,86%-át fordítják beruházásokra. Ez az összeg 45 százalékkal több, mint 2018-ban.

A közlekedési minisztérium jelentős összeggel, hatmilliárd lejjel, azaz 74,4%-kal kap többet, mint tavaly – mondta Viorica Dăncilă kormányfő a kormányülésen. Dăncilă arról is beszélt, hogy idén ,,rekordösszeg” jut a helyi önkormányzatoknak is, amelyek évente 47,9 milliárd lejből gazdálkodhatnak, ez 19,3%-kal több, mint egy évvel korábban.

Dăncilă kiemelte azt is, hogy a törvénytervezet szerint az önkormányzatoknál marad a jövedelemadó teljes összege, amit 22,2 milliárd lejre becsülnek a tavalyi 15 milliárd lejhez képest. Arról viszont sem a kormányfő, sem a pénzügyminiszter nem beszélt, hogy miként oldanák meg az önkormányzatok által elfogadhatatlannak tartott helyzetet, ami szerint ugyan növekszik a helyi közigazgatások költségvetése, de a kormány több szociális jellegű intézmény és juttatás finanszírozásával is ezentúl az önkormányzatokat terhelné.

A kormányfő szerint a tervezetet, amelynek legfontosabb pillérei az egészségügy, az oktatás és a közberuházások, ,,az összes meghatározó féllel” megtárgyalták.

(agerpres, hírszerk.)