Fri. Jul 12th, 2024

Együtt, egymásért – nyári tábor

A közösségépítést és a kapcsolatfenntartást szolgálta a Pro Lompért Egyesület által megrendezett idei nyári tábor. A július 6 – 10 között tartott Együtt, egymásért – nyári tábor résztvevői a szilágylompérti és a kalotaszentkirályi iskola diákjai voltak.

A hagyományőrző, kulturális jellegű tevékenységeknek a helyszínt a Vass Tünde Magura Vendégháza, a Szilágylompérti Művelődési Ház és a helyi iskola biztosította.

A tábornyitó néprajzi kiállításon a jelenlevők megtekinthettek régi használati tárgyakat, eszközöket, szőtteseket, varrottasokat és öltözékeket megismerve ezáltal a helyi népi kultúrát.

A tábor ideje alatt sor került hagyományőrző-, zenés-, kézműves- és sport tevékenységekre is, mint a fafaragás, gyöngyfűzés, szövés, virágkötés, népdaltanulás, futball és asztali tenisz. Mindezek fejlesztették a diákok kreativitását, esztétikai érzékét és erősítették a csoportszellemet. 

Mivel a tábor egyik helyszíne a festői szépségű Magura-hegy volt, ezért lehetőség nyílt a természetjárásra is. A kulturált együtt szórakozásra az esténként megszervezett táncház és a szombat esti tábortűz adott lehetőséget.

Vasárnap ünnepélyes keretek között zárult a tevékenységsorozat. A táborozók népviseletbe öltözve vettek részt a délelőtti istentiszteleten. Ezt követően kulturális műsorra és kiállításra került sor a művelődési házban. Az előadáson és a gyerekek munkáiból készült kiállításon, részt vett a falu közössége is. Hisszük, hogy mindezek az eredmények meghatározóak a személyiség- és identitásformálásban, baráti viszonyok fenntartásában, a szórványban élők magyarságtudatának megőrzésében és a közösségfejlesztésben.

A programok megvalósulásáért köszönet illeti a helyi iskola áldozatkész tanári közösségét, a Pro Lompért Egyesület tagjait, a foglalkozások lelkes oktatóit, a segítőkész szülői közösséget, a kalotaszentkirályi iskola kísérő tanárait és nem utolsó sorban, a tábort élettel megtöltő diákokat. A tábor fő támogattói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. További támogatók a Sarmasági Polgármesteri Hivatal, az Elisabeth Panzió és a Kafeti Kft.

A visszajelzések alapján a program elérte célját, a gyerekek kellemesen töltötték el napjaikat egy közösségben, együtt, egymásért!

Szabó Éva tanítónő