Thu. Apr 18th, 2024

Egységesen lépnek fel a Minority SafePackért Európa legfontosabb kisebbségvédelmi szervezetei

Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje meghívására Brüsszelben találkoztak kedden Európa legfontosabb kisebbségvédelmi szervezeteinek vezetői, akik többek közt abban állapodtak meg, hogy az Európai Parlamentben egységes stratégiát követve lépnek fel a választásokat követően kisebbségi ügyekben, kiemelten az uniós kisebbségvédelmi törvényt kérő Minority SafePack európai polgári kezdeményezés kapcsán, amelyért mindannyian lobbizni fognak.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat (NPLD), az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN), a Képviselet Nélküli Nemzetek és Népek Szervezete (UNPO), a Társaság a Veszélyeztetett Népekért (GfbV), a Minority Rights Group International (MRG), a Coppieters Alapítvány és a Tom Lantos Intézet képviselői az együttműködés szorosabbá tétele érdekében találkoztak.

Szervezeteinknek különböző céljai és elképzelései vannak, de emellett széleskörű tapasztalata és kiterjedt kapcsolathálója is. A tapasztalataink megosztása és a közös fellépés az őshonos kisebbségek érdekében jobban szolgálja tagjaink érdekeit, és egyenként is erősebbé teszi szervezeteinket. A Minority SafePack jó példa az ilyen típusú együttműködések eredményességére, és fontos, hogy ápoljuk és még erősebbé tegyük a kezdeményezés okán létrejött kapcsolatot” – mondta Vincze Loránt.

A szervezetek szintén támogatásukról biztosították a FUEN készülő Minority Monitor platformját, amelynek célja a kisebbségi jogsértések európai szintű dokumentálása, illetve egyeztettek a kisebbségben élő nők helyzetével foglalkozó projektről és egy Európai Nyelvi Központ megalapításának lehetőségeiről, valamint az ENSZ anyanyelvi oktatásról szóló májusi, brüsszeli regionális fórumán való részvételről is.

RMDSZ-tájékoztató