Tue. May 28th, 2024

Egyedül élő időseknek segít az RMDSZ Nőszervezete

Telefonos segítő szolgálatot indít az RMDSZ Nőszervezet a Halljuk egymást! program keretében. A kezdeményezés célja, hogy megelőzzük a bezártság okozta elmagányosodást, hogy a szépkorúakat hiteles forrásból tájékoztassuk. Emellett fontos szempont az is, hogy amennyiben valaki komolyabb problémákkal szembesül, de nem jelzi ezt a hatóságok vagy szakemberek felé, annak lehetőséget adjunk, hogy hozzáértő segítségnyújtásban részesüljön.

Az RMDSZ Nőszervezet elsősorban azoknak az időseknek a helyzetén szeretne könnyíteni, akik családja nem él itthon, vagy nem használnak számítógépet, internetet, esetleg nem értesülnek a helyi segítő lehetőségekről.

Most rajtunk a sor, hogy visszaadjuk a törődést, és az idős emberekre odafigyeljünk. Ha szemtől szemben nem is tudunk, de legalább telefonon mellettük legyük, biztassuk, támogassuk őket – vallják a szervezők. Nagyon fontos, hogy pótoljuk azt a figyelmes, érdeklődő, barátságos hangot számukra, amely a kijárási tilalom idején az elszigeteltség miatt hiányzik a mindennapokból.

A program lényegét képező segítő beszélgetés nem minősül terápiás beszélgetésnek vagy lelkisegély szolgálatnak. A cél a tájékoztatás, amely szakemberek által összeállított útmutató alapján történik. A projekt önkéntesei rendszeresen telefonálnak az ezt igénylő időseknek, akiket nem csak meghallgatnak, de naprakész információkkal is ellátnak. Fontos, hogy minél több idős ember érezze: nincs egyedül, megoszthatja másokkal gondjait, meghallgatja őt valaki. A projekt első körben 9 megyében indul.

Önkéntesek jelentkezését várjuk, akik szeretnének részt venni a projektben és szívesen kapcsolatot teremtenek a szépkorúakkal. Jelentkezni online az űrlap kitöltésével lehet. Azok az idősek, akik igénylik a szolgáltatást, Bogya Anna RMDSZ Nőszervezet ügyvezető elnöknél jelentkezhetnek hétköznaponként 10-13 óra között a 0756 322 006-os telefonszámon.

Amennyiben ismer egyedül élő idős személyt, küldje el az illető nevét és telefonszámát üzenetben a Nőszervezet Facebook oldalára. A szervezet munkatársai gondoskodnak a további teendőkről.

Figyeljünk az idősekre! Itt az idő, hogy meghalljuk és meghallgassuk egymást!