Wed. Mar 22nd, 2023

Egyediségüket, erdélyiségüket ünnepelték a szilágyságiak a Magyar Napokon

A Szilágyságban a magyar közösségek évente falunapokat, családi napokat, fesztiválokat szerveznek, amelyre szeretettel várják a megye magyar közösségét, viszont van egy rendezvény, a Szilágysági Magyar Napok, amikor közel egy héten keresztül mindannyian közösen ünnepelnek a zilahi Vigadó épületében, illetve vasárnap a Szikszai parkban.

Hasonló rendezvénysorozat zajlott az elmúlt héten a megyeközpontban. Kedden színházi előadással indult az ünnepség, amely a hét legnagyobb sikerének bizonyult. Telt házas közösség előtt lépett fel a Nagyváradi Szigligeti Színház Társulata Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékával. Szintén nagy érdeklődés övezte a szerdai könyvbemutatót, amelyen Szabó Ödön szenátor és Tőtős Áron történész, ötletgazdák a Szép Szilágy Vármegyénk című könyvet mutatták be, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda fellépői szórakoztatták a jelenlévőket.

Csütörtökön a szilágyzoványi Thökölyi Vajk és a budapesti Fábián Zoltán akusztikus zenés-verses kulturális előadására és a szilágycsehi Dozers együttes koncertjére várták az érdeklődőket, majd pénteken szintén nagy közönség előtt lépett fel a Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult Operett Group ProjeKt, akik az opera- és operettirodalom gyöngyszemeit, valamint a század eleji magyar sanzonvilágot juttatták el és ismertették meg az érdeklődőkkel.

A kedvezőtlen időjárás ellenére szombaton, a Szikszai parkban, a Magyar Gazdák Találkozóján termékvásárt szerveztek, amelyen többek közt részt vettek a megye falugazdászai, termelői. A közel harminc standnál színes, változatos, kiváló minőségű terményeket, termékeket vásárolhattak a térre látogatók, különböző zöldségek, méhészeti termékek, kézműves és levendulából készült tárgyak közül lehetett válogatni, vásárolni.

A Szilágysági Magyar Napokról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Egyediseguket-erdelyiseguket-unnepeltek-a-szilagysagiak-a-Magyar-Napokon honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.