Tue. Mar 5th, 2024

Egy szilágycsehi fiatal képviselte Magyarországot a stockholmi Nobel-héten – beszélgetés Mészáros Botonddal

A Stockholmi Nemzetközi Ifjúsági Tudományos Szeminárium (SIYSS) 1976 óta arra törekszik, hogy a Nobel-hét során évente exkluzív tudományos programot szervezzen, és elősegítse a nemzetközi együttműködést. Decemberben az egyhetes szemináriumon összesen 23 tehetséges fiatal vett részt a világ minden pontjáról, köztük Magyarországot képviselve a szilágycsehi elsőéves mesterszakos hallgató, Mészáros Botond, akire méltán büszke szülővárosa és a Szilágyság. Példaképének a szüleit tartja, és mint fogalmazott, a kíváncsisága ösztönözte, sikereit többnyire a támogató közegnek, pontosabban a családjának köszönheti.

Tanulmányait szülővárosában végezte, a helyi középiskola matematika-informatika szakán érettségizett, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán folytatta. „Előbb a fizika alapképzést végeztem el, kitüntetéses diplomámat 2022-ben vehettem kézhez, jelenleg pedig matematikus mesterképzésen, elméleti matematika szakirányon tanulok” – mesélte.

Szülővárosára, amihez rengeteg emlék és tapasztalat köti, mindig szeretettel gondol. Sokat tanult tanáraitól, főleg emberi minőségről, amelyet hosszútávon a legfontosabbnak tart. „Voltak nagyon motiváló tanáraim, akik hosszú ideje sokat tesznek a helyi oktatás minőségének megtartásáért és emeléséért. Sok tanulságos beszélgetés részese voltam az ott töltött évek során, amiért hálás vagyok” – jelentette ki a Maszolnak Mészáros Botond. …

Üzenet a mai fiataloknak

A fiatalokhoz szólva elmondta, merjenek tenni saját álmaikért, legyenek szorgalmasak, türelmesek és bízzanak a jövőjükben, hiszen az elismerés „általában diszkrét adagokban jön”, és gyakran sokat kell rá várni. De „azért az útért, ami egy cél megálmodásától annak eléréséig vezet, megéri várni. Sőt: mire az ember eljut addig, hogy elismerjék a munkáját, már a dicséret tűnik a legkevésbé fontosnak. Az idő így is, úgy is el fog telni, sokkal hálásabb és kifizetődőbb minden pillanatban megtenni azt, ami rajtunk múlik” – fogalmazott a Maszolnak Mészáros Botond.

A hazatérésről azt mondja, „az elmúlt három év után nehéznek tűnik bármi konkrétat mondani a következő öt–tíz évről”. Természetesen, esélyt mindig lát a hazatérésre, egyelőre azonban tanul és építi a későbbi életét.

Üzenet egykori iskolájából

Szilágycsehi tanárai szuperlatívuszokban beszélnek róla. Bodea György, Mészáros Botond középiskolájának egykori aligazgatója, kémiatanár elmondta, a diák az iskola egyik nagy büszkesége volt.

„Az első padban ült, minden tantárgy érdekelte, nem csak a fizika, matek vagy az informatika. Kémiaórán is csodáltam, mert minden kérdésemre tudta a jó választ. A versenyekről díjjal tért haza. Bár egyszerű családból származik, szüleinek mindig érték volt a tudás és a tanulás, ők maguk is jó tanulók voltak, ezt az értékrendet a gyerekek is örökölték. Hárman vannak testvérek, mindegyik gyermek tehetséggel megáldott. Önszorgalomból tanult, nem járt különórákra, őszinte, nyitott, a kutatás érdekelte, sokat pályázott. Mióta tanár vagyok, ilyen jó diákunk nem volt. Nekünk jó, hogy vannak ilyen gyermekeink, van kire mutatni, akik példát adhatnak. A titok? Tanulni kell.”

A beszélgetést részletesen a https://maszol.ro/belfold/Egy-erdelyi-fiatal-kepviselte-Magyarorszagot-a-stockholmi-Nobel-heten-beszelgetes-Meszaros-Botonddal honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatják.