Thu. Apr 18th, 2024

Egészségügy és gyermekvédelem

A legutóbbi ülésén Szilágy megye tanácsa jelentős beruházásokról döntött. A megyei sürgősségi kórház járóbeteg ellátási részlege kapja a legnagyobb beruházást. A klinikán minden részleget és laboratóriumot új, utolsó generációs legkorszerűbb eszközökkel, műszerekkel szerelik fel. Ez a beruházás sokat javít a járóbeteg ellátáson, pontosabb és gyorsabb diagnosztizálást tesz lehetővé.

A tervezet teljes értéke  11.666.837,49 lej, ebből  10.700.750,00 pályázható. A projekt sikeresen túl van az értékelés első két szakaszán az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió Regionális Operatív Programja keretében. Jelenleg az előszerződések megkötését készítik elő.

A tanács két családi ház építését és két ház újjáépítését is elhatározta. Azért van erre szükség, mert uniós kötelezettség szerint az árvaházi gyerekeket fokozatosan át kell helyezni hivatásszerű nevelőszülőknek, és számukra megfelelő családi környezetet kell biztosítani. E célból két családi ház épül Nyirsiden,  és Szamosudvarhelyen is megépül a második. Két, már létező családi házat újítanak fel Vár és Inó faluban.

(J.L.)