Mon. Oct 2nd, 2023

Döntöttek a medvék elleni beavatkozást illetően

Egyhangúlag elfogadta szerdai együttes ülésén a szenátus védelmi, közigazgatási, víz- és erdőügyi, környezetvédelmi, illetve mezőgazdasági bizottsága a településeken emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítását szabályozó, 2021/81-es számú sürgősségi kormányrendeletet.

A jogszabály a szerint a medvék elleni fellépésnek, a veszélyességük függvényében, a következő fokozatai lehetnek: a nagyvad elkergetése, elkábítása és elköltöztetése, illetve eutanáziája vagy kilövése.

Kovács Irénke szenátor elmondta a sürgősségi rendelet lehetővé teszi, hogy a településeken sürgős intézkedéseket hozzanak a medvék ellen az emberek és azok tulajdonának megóvása érdekében. Az utóbbi öt évben a medvék összesen 145 embert támadtak meg, 22 esetben sérültek és áldozatok is voltak, 2020-2021 között 1513 háztartásban okoztak kárt a vadállatok.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter korábban emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben több mint négyezer alkalommal volt szükség a csendőrség beavatkozására a medvék lakott területen való jelenléte miatt, és tízszeresére nőtt a kritikus helyzetek száma.