Fri. Jul 12th, 2024

Dolgoztunk már eleget, mulassunk egy keveset!

A szüret megünneplését október 22-én úgy ültük meg Zsobokon, ahogy azt őseink tették. A Covidtól sújtott időszak után a jelenlevők népes száma jelezte, hogy valóban kellenek a társas összejövetelek, a hétköznapok perceiből kizökkentő alkalmak.

A rendezvény hagyományos szüreti felvonulással kezdődött, ahol ki gyalog, ki lovas szekéren népviseletben, nóta szóra bejárta a falu minden zegzugát finom szőlőt, kalácsot kínálgatva, bálba hívogató sorokat kurjantva. Hétágra sütött a Nap, a lovak vígan húzták a szekeret, perdült a szoknya, s végig az úton csendült a magyar népdal.

Ez a nap azonban nem lehetett csupán az önfeledt mulatozásé. A Szent István Művelődési Házban hálaadással indítottuk az esti programot.

Ezt követően múltat megidéző szüreti jelenetekkel, néptánccal, mesével szórakoztatta a közönséget a Zsoboki Gimnáziumi Iskola apraja-nagyja. A tanulók úgy mutatkozhattak be, mint  a falu népi hagyományvilágának éltetői.

Köszönet a lelkes pedagóguscsapatnak a gyerekek felkészítéséért, a szervezésért. A gyerekeket megjutalmazó vastaps alapján jelentjük ki, aki eljött, biztos, meg nem bánta.

A műsor utáni táncház pillanataiban a legkisebbekre szegeződött a tekintet, akik népi énekes-táncos  gyermekdalokra mozdították apró lábaikat.

S hogy a lelki és szellemi táplálék mellett valami éhségcsillapítóval is kedveskedjünk, fokhagymás tejfölös lángost, lilahagymával zsíroskenyeret, illetve hot dogot kínáltunk. A szorgos, dolgos zsoboki asszonyok finomságait mindenki jóízűen fogyasztotta, mi pedig Isten áldását kérjük életükre, s hálásak vagyunk nekik a közösségi alkalmakon nyújtott önzetlen segítségükért.

Aki tehette, próbára tette szerencséjét, s értékes tombolanyeremények tulajdonosa lett. A díjakért köszönetünket fejezzük ki főtámogatóinknak: a Bethesda Gyermekotthonnak és a Zsobokért Kulturális Egyesületnek.

Az est izgalmas pillanataként a szőlőkoszorú árverezése következett. A szomszédos falvak legényei vetélkedtek egymással, tudniillik a koszorú elnyerése dicsőség a nyertesnek, de a falujának is. Rendezvényünkön a licitet Ketesd fiatalja nyerte, akinek ezúttal is köszönjük nemes felajánlását, melyet az iskola diákjainak javára használunk fel. Ezúttal is köszönjük Ambrus Csabának szőlőadományát, melyből nemcsak a koszorút keszítettük, hanem a termet is igazi szőlőssé varázsoltuk.

A hajnalig tartó fergeteges mulatságon nem maradt senki ülve, így Istennek hálát adva méltón mondhatjuk, hogy rendezvényünk elérte a célját.

Azt a szüreti bált, ami eredetileg csak termésünnep volt, ilyen hangulatban a közösségi igények kielégítéseként, identitásmegfogalmazásként éltetjük tovább a kalotaszegi Zsobokon.

Gál-Iankó Katalin