Tue. Jul 16th, 2024

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát

December 8-ára halasztják idén az orvosi rezidensvizsgát, jelentette be pénteken Sorina Pintea egészségügyi miniszer.

A vizsga eredetileg november 17-ére volt beütemezve.

,,Precedens nélküli helyzetben vagyunk. Most első alkalommal fennáll annak a veszélye, hogy nem szervezzük meg a rezidensvizsgát, és emiatt az 5.684 idén végzett orvos, fogorvos és gyógyszerész nem tudja folytatni szakosodását” – közölte az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján.

A rezidensvizsga megszervezését és finanszírozását szabályozó 2009/18-as számú kormányrendelet értelmében az egészségügyi minisztérium minden év utolsó negyedében írja ki az országos vizsgát, és a tavaly elfogadott ütemterv szerint az idei vizsgát november 17-én kellene megszervezni. A tárca az egészségügyi, illetve az oktatási miniszter által rendelettel jóváhagyott módszertan alapján szervezi meg minden évben a vizsgát. Tulajdonképpen hét rendeletről van szó, amelyek közül három közös. Az egészségügyi minisztérium összeállította a szükséges iratokat, mivel azonban az oktatási tárcánál nincs kinevezett vagy ügyvivő miniszter, nem tudják kiadni a rezidensvizsga megszervezéséhez szükséges rendeleteket – vázolta fel Sorina Pintea.

,,Reméltük, hogy nem fogunk ebbe a helyztbe jutni, hogy lesz oktatási miniszterünk, hiszen a kormányfő elküldte a kinevezési javaslatot az államelnöknek. Íme azonban abban a helyzetben vagyunk, hogy el kell halasztani a rezidensvizsgát. (…) Ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni, ha az ország legmagasabb tisztségét viselő személy megértette volna a dolgot. A politikai játszmáknak nem kellene kihatniuk az egészségügyre” – fűzte hozzá Pintea.

A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sürgősségi rendeletet sem lehet kiadni, hogy a vizsgát mégis idejében kiírják.

Idén 4.710 helyet hirdetnek meg a rezidensvizsgán, amelyet az előző évekhez hasonlóan, most is több helyszínen, azaz a bukaresti, a kolozsvári, a craiovai, a iaşi-i, a marosvásárhelyi és a temesvári egyetemi központban szerveznek meg.

A vizsgára jelentkezőknek október 28-a és november 11-e között kell beiratkozniuk, az egészségügyi minisztérium legkésőbb november 25-éig szétosztja a jelentkezőket a vizsgaközpontok között, november 27-én pedig kihirdeti a rezidenţiat.ms.ro honlapon az elfogadott jelentkezők listáját, vizsgközpontokra leosztva. December 5-én mind a rezidenţiat.ms.ro, mind a vizsgáztató egyetemek honlapján megjelenik a termekre való leosztás is.

A vizsga december 8-án, vasárnap zajlik, a rácsteszt jellegű vizsgán négy óra áll rendelkezésre a 200 kérdés kidolgozására.

December 17-e és 19-e között, a vizsgán elért pontszám alapján zajlik a helyek-állások kiválasztása, 2020. január 6-14. közötti időszakban pedig a munkaszerződéseket írják alá az egészségügyi intézményekkel.