Thu. Jun 20th, 2024

Csütörtökön tartja első ülését a tanügyi alkalmazottak új kollektív munkaszerződésével foglalkozó bizottság

Csütörtökön üll össze első alkalommal a tanügyi alkalmazottak új kollektív munkaszerződésével foglalkozó tárgyalóbizottság – jelentette be szerdán Ligia Deca tanügyminiszter, valamint a Spiru Haret és a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Marius Nistor és Simion Hăncescu.

Közös közleményükben rámutattak, az oktatási tárca és a közoktatási rendszer alkalmazottait tömörítő szakszervezetek képviselői között a társadalmi párbeszéd elveire alapuló partnerségi kapcsolat van. Hangsúlyozták, bíznak benne, hogy megtalálják a “legfelelősebb megoldásokat”, amelyek egyaránt szolgálják a tanügyi alkalmazottak, valamint a tanulók és szüleik érdekeit.

A két szakszervezeti szövetség és a minisztérium képviselői szerdán is egyeztettek.

A szerdára meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk kapcsán leszögezték, a tanügyi alkalmazottak bérezésével kapcsolatos követelések nem tartoznak a kollektív munkaszerződés hatálya alá, így ezekről nem az oktatási tárca képviselőivel kell tárgyalásokat folytatni. A minisztérium azonban továbbította a munkaügyi tárcának a tanszemélyzet, a kisegítő tanszemélyzet és a kisegítő személyzet új bértáblájára vonatkozó javaslatokat, amelyeket előzőleg valamennyi szakszervezeti szövetség jóváhagyott. Az oktatási minisztérium támogatja, hogy a kezdő tanárok a bruttó átlagbérnek megfelelő fizetést kapjanak, és hogy a teljes bértábla erre az elvre épüljön – nyomatékosították.

A szerdai nap folyamán Nicolae Ciucă miniszterelnök is fogadja a Victoria-palotában az oktatási szakszervezetek képviselőit, akik általános sztrájk kirobbantását helyezték kilátásba hétfőtől, ha a döntéshozók figyelmen kívül hagyják követeléseiket.