Tue. Jul 16th, 2024

Cseke Attila: sikeres a fejlesztési minisztérium épületfelújítási programja

Lezárult a pályázás arra a programra, amelynek keretében tömbházlakások és közintézmények energiatakarékossá, földrengésbiztossá és tűzbiztossá tételére kérhettek finanszírozást a fejlesztési minisztériumtól az önkormányzatok. A helyreállítási alapból rendelkezésre álló 2,17 milliárd eurós pályázati keret elfogyott – jelentette be kedden Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A szaktárcavezető emlékeztetett: április elsején indult a pályázás arra a költségkeretre, amelynek 30 százalékos meghaladását is biztosította a minisztérium annak érdekében, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználjon Románia, és el nem költött támogatást ne küldjön vissza Brüsszelnek. Az eredeti, 2,17 milliárd eurós költségkeret így 2,8 milliárdra duzzadt, az önkormányzatok a határidő lejártáig 2,42 milliárd euró finanszírozást kértek – mutatott rá a miniszter.

A helyreállítási alapból a fejlesztési minisztérium összesen 4333 épületet, azaz 1.733 tömbházlakást és 2.600 közintézményt újít fel, ebből 130 tömbházat és 325 közintézményt földrengésbiztossá is tesznek. Továbbá 230 millió eurót szántak az elszegényedés-veszélyes környezetben található lakások energiatakarékossá tételére.

Az épületfelújítások során csökken az energiaszükséglet és a szén-dioxid-kibocsátás, hangsúlyozta a tárcavezető. ‘A Vidraru vízerőmű éves kapacitásának megfelelő energiamennyiséget spórolunk, és annyival csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást, mint amennyit 755.000 hektár erdő tud belélegezni. Ez egyaránt fontos a megnövekedett energiaárak szempontjából és környezetvédelmi szempontból is’ – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető elmondta: sem a lakóktól, sem az önkormányzattól nem kér önrészt a fejlesztési minisztérium, a beruházásokat teljes mértékben a szaktárca finanszírozza.

Mint ismeretes, minden megye a számára kiszabott összegre pályázhatott a fejlesztési minisztérium által rendelkezésre bocsátott digitális felületen, így biztosította a szaktárca, hogy mindenki hozzáfér a támogatáshoz. A pályázás lezártáig 1437 pályázati kérés érkezett, az erdélyi megyék közül Kovászna, Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros, Szilágy és Hargita is maximálisan kihasználta a rendelkezésre álló finanszírozást a tömbházlakások energiatakarékossá tétele érdekében.

A minisztérium július végéig véglegesíti a pályázati kérések ellenőrzését. A következő időszakban a szaktárca ellenőrzi a beérkezett pályázatokat, és iratcsomó-kiegészítést kérhet az önkormányzatoktól. Amennyiben egy kérés teljes, aláírhatják a finanszírozási szerződést. ‘Hamarosan aláírhatjuk a helyreállítási alapból finanszírozott első beruházásokat Romániában. Büszke vagyok minden helyi közösségre, amely rövid idő alatt megértette a fejlesztési minisztérium egyszerű, átlátható pályázási rendszerét, és a település fejlődése szempontjából fontos finanszírozást jól összeállított kéréssel megpályázta’ – zárta nyilatkozatát a miniszter.

Cseke Attila elmondta: a fejlesztési minisztérium a települések fejlesztését és környezetbarát infrastruktúráját is támogatja, erre az alapra június végéig pályázhatnak még az önkormányzatok, vagy ameddig a 2,7 milliárd eurós költségkeret fennmaradó része elfogy.