Mon. Oct 2nd, 2023

Cseke Attila: megszüntetjük az Országos Építési Felügyelőség regionális szintjét (ISC)

Az RMDSZ javaslatára intézményreformról döntött a kormány: megszűnik az Országos Építési Felügyelőség (ISC) regionális szintje. 

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium alárendeltségébe tartozó, az építkezések felügyeletével foglalkozó intézmény az egyetlen, amelynek központi, regionális és megyei szintje is van, egyetlen más intézmény sem működik három szinten – mutatott rá Cseke Attila.

A miniszter rámutatott: Konstanca megyében olyan regionális iroda is működik, ahol jelenleg, a vezetőség mellett nincs felügyelő, ezért az intézmény nem tudja végrehajtani fő feladatát, a feladatköröket illetően pedig nagymértékű átfedés van a szintek között, de a munkavégzés nagy része megyei szinten történik. Érdekes módon van ellenőrzéseket felügyelő osztályvezető, habár nincs ellenőrzést végző felügyelő. Ugyanakkor egy Kovászna megyei felügyelő például 72,4 munkálatot vizsgált meg átlagban, 2020-ban, míg a regionális szintű felügyelő csak 25,5 munkálatot – derült ki az intézmény kivizsgálásakor.

„Az azonos feladatkör a feladatok megoldásának késleltetéséhez vezetett és többletköltséget jelent. Az intézményreform során megszűntetjük a regionális szintet, 20 vezetői és összesen 160 közalkalmazotti állást, emellett hatékonyabbá és költséghatékonyabbá tesszük a közintézményt, így évi több mint 3 millió lejt spórolhat az államkassza.  A központi szint mellett az állampolgárhoz legközelebb álló megyei szintjét őrizzük meg az intézménynek” – mondta.

A kormány döntése nyomán a törvénytervezet a parlament asztalára kerül, a törvényhozó testület sürgősségi eljárásban dönt róla.

rmdsz.ro