Wed. Sep 27th, 2023

Cseke Attila: március első felétől lehet pályázni gázhálózati beruházásokra

A szaktárcavezető rámutatott, 95 község, 6 város és 4 municípium kérése kap finanszírozást, közöttük Arad megyében Nagyzerind, Bihar megyében Élesd, Váradszentmárton, Illye, és Alsókocsoba, Kolozs megyében Magyarszovát, Kalotaszentkirály és Mikeháza, Kovászna megyében Kézdivásárhely, Hargita megyében Gyergyóújfalu és Salamás, Szatmár megyében Szatmárhegy és Kismajtény, Szilágy megyében pedig Haraklány. 

Március első felétől pályázhatnak az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium által meghirdetett, Anghel Saligny programból finanszírozott gázhálózati beruházásokra, jelentette be hétfői, bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető. A fejlesztési minisztérium továbbá átvesz újabb 105 finanszírozási kérést az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától. 

7,5 milliárd lejt ír elő az Anghel Saligny közművesítési program új gázhálózatok kiépítésére azokon a településeken, ahol a lakosság jelenleg nem fér hozzá ehhez az alapvető közszolgáltatáshoz, illetve a meglévő hálózatok kiterjesztésére és korszerűsítésére. Közös miniszteri rendeletben határozza meg a fejlesztési és az energiaügyi szaktárca a programot jóváhagyó rendelet alkalmazási szabályozását. A szabályozás Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 45 napig pályázhatnak az önkormányzatok gázhálózati befektetésekre- mutatott rá Cseke Attila. 

A fejlesztési minisztérium továbbá átvesz, finanszíroz, és megépít 105 olyan gázhálózatot, amelyre az önkormányzatok az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától kértek pénzt, jól megírt, teljes dokumentációval ellátott pályázatokat adtak le, de a finanszírozási keret elégtelennek bizonyult ahhoz, hogy minden beruházás támogatást nyerjen. 

„Ezeket a kéréseket átvesszük, finanszírozni fogjuk. 5,5 milliárd lej többletköltséget biztosítunk az Anghel Saligny programnak azért, hogy ez a 105 kérés is finanszírozást kapjon, hiszen ezeknek a beruházásoknak már elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya, a terve, megszerezték a szükséges jóváhagyásokat, és a finanszírozási szerződés aláírása után rögtön közbeszerzésre kerülhetnek, majd kezdődhet az építkezés. A települések 70%-ban nincs megoldva a gázhálózathoz való hozzáférés biztosítása, nagy a lemaradás ezen a területen, ezért minél hamarabb neki akarunk látni az építkezésnek. Ez az oka annak, hogy átvesszük a finanszírozási kéréseket” – mondta el Cseke Attila.

A minisztérium javaslatára a kormány dönt a 105 finanszírozási kérés átvételéről, ezt követően az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma elküldi a pályázatokat a fejlesztési szaktárcának. Ezzel párhuzamosan az önkormányzatok a fejlesztési minisztérium által biztosított digitális pályázati felületre feltöltik a szükséges információkat, majd a szaktárca megköti a finanszírozási szerződést és kezdődhet az építkezés – zárta tájékoztatóját Cseke Attila.