Sat. May 21st, 2022

Cseke Attila: Az épületek földrengés-biztossá tétele közérdek

„A rendszerváltás óta Románia mindössze 26 épületet tett földrengésbiztossá állami finanszírozásból. Sarkalatos váltásra van szükség ezen a területen, hiszen az épületek földrengésbiztossá tétele közérdek” – mondta el Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter a Román Akadémia Könyvtára által szervezett eseményen, ahol az 1977-es bukaresti földrengésről emlékeztek meg.

A miniszter elmondta: a szaktárca többéves, 1 milliárd lejes költségvetést rendel a legveszélyeztetettebb épületek földrengésbiztossá tételéhez. Ebből a keretből a legalább háromemeletes, tíz lakrészes magántulajdonban lévő vagy közintézményeknek otthont adó épületeket újíthatnak fel.

A magán- és jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok állami erőforrásból való megerősítését a közérdek teszi indokolttá, mondta a szaktárcavezető: „Az állampolgár biztonsága az elsődleges. Azokat is biztonságban kell tudni, akik az épületben tartózkodnak egy esetleges földrengés alatt, és azokat is, akik az épület előtt lesznek, közterületen.”  

A fejlesztési minisztérium jogszabály-módosítást készít elő ennek érdekében, illetve munkacsoportot alakít a földrengésbiztos építkezés normatíváinak kidolgozására. A szaktárca ugyanakkor azt javasolja, hogy további 6 milliárd eurót különítsen el az Európai Alapok Minisztériuma az épületek földrengés- és tűzbiztossá, valamint energiahatékonyabbá tételére.

rmdsz.ro