Sat. May 21st, 2022

A juhtenyésztők támogatásáról

Lazítottak a juhállományra kínált, termeléshez kötött uniós állattenyésztési támogatás odaítélési feltételein: idéntől a kosok származási igazolása már nem lesz kötelező a prémiumnak is nevezett uniós állattenyésztési támogatás kifizetéséhez.

Könnyítés az is, hogy az eddig 150 fős állományküszöbhöz képest támogatásra jogosultak azok a gazdák is, akik legalább 100 anyajuhval rendelkeznek, de ezzel egy időben 500-ról 650-re növelik a támogatásra jelölhető állomány felső határát is.

Jelenleg a termeléstől függő állattenyésztési támogatást legalább 150 és legfeljebb 500 fős állományra nyújtják a tenyésztőknek. A hegyvidéki gazdaságok esetében a SCZ-t 60 állat feletti állományra fizetik, legfeljebb 500 főig.

A juhtenyésztőknek eddig – 35 nőstényre 1 berbécset kalkulálva – megfelelő származási bizonyítvánnyal rendelkező kost is tartaniuk kellett. A kiemelt, tavaly 17 euró 92 centre rúgó támogatás azokra az állatokra járt, amelyek betöltötték az egy évet, de a berbécsek a támogatás benyújtásának határidejéig nem lehettek idősebbek hat évnél, az anyajuhok pedig nyolc esztendőnél.

Sütő Attila