Fri. Jul 12th, 2024

Cseke Attila: az első közművesítési szerződések aláírásán dolgozik a fejlesztési minisztérium

Az első Anghel Saligny közművesítési programból támogatott finanszírozási szerződések aláírását készíti elő a fejlesztési szaktárca, mától tölthetik fel az önkormányzatok a szükséges dokumentumokat a minisztérium digitális pályázati felületére – jelentette be Cseke Attila.

Az RMDSZ-es fejlesztési szaktárcavezető elmondta: 16 megyében és a fővárosban véglegesítette eddig a fejlesztési minisztérium a támogatott beruházások listáját. Azok az önkormányzatok, amelyek finanszírozást nyertek, a további szükséges iratokat mától nyújthatják be online a fejlesztési szaktárcának. Ezt követően írhatja alá a minisztérium az önkormányzatokkal a finanszírozási szerződést.

A minisztérium levélben értesített minden érintett önkormányzatot, tette hozzá Cseke Attila. A levélben minden szükséges utasítást megkaptak a helyi közösségek vezetői a feltöltendő iratokról, a pályázati csomag kiegészítéséről.

Az erdélyi megyék közül az Arad, Bihar, Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyei önkormányzatokat érinti a minisztérium felhívása, a többi megye esetében hamarosan véglegesíti a szaktárca a támogatott beruházások listáját.

Mint ismeretes, az RMDSZ javaslatára döntött a kormány arról a 65,5 milliárd lejes költségkeretről, amelyből a fejlesztési szaktárca közművesítési munkálatokat finanszírozhat. Olyan településekre vezetik be a csapvizet, szennyvízhálózatot, gázhálózatot, ahol eddig ez az alapvető közszolgáltatás nem volt biztosítva, illetve utakat, hidakat építhetnek és korszerűsíthetnek a helyi közösségek a fejlesztési szaktárca támogatásával.