Sat. Jun 10th, 2023

CMR: Haladéktalanul végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson

A Román Orvosi Kamara (CMR) kéri, hogy ,,haladéktalanul” végezzenek koronavírus-tesztet valamennyi romániai orvoson – derül ki a testület csütörtöki közleményéből.

A CMR emlékeztet arra, hogy az államfőtől a miniszterelnökön át az egészségügyi miniszterig, mindenki hangsúlyozta az orvosok védelmének szükségességét, de ez nem mindenütt történik meg, és ezt a feladatot ,,azonnal és feltétel nélkül” teljesíteni kell.

,,Ezt mindenekelőtt az ország egészségügyi biztonsága érdekében kérjük, és csak másodsorban az orvosok egészsége érdekében! Ebben a tekintetben, elsőbbséggel, szükség van az ország valamennyi orvosának azonnali tesztelésére! Azt kérjük, hogy minden beutalt betegnél, hisz most néhány kisebb kivétellel csak az orvosi-sebészeti sürgősségi eseteket fogadják a kórházak, végezzék el a tesztet, függetlenül attól, hogy illeszkedik-e a kórismébe vagy sem, mert a járvány most már a közösségi terjedés fázisában van” – írja a CMR közleményében.

Ugyanakkor a CMR felkéri az egészségügyi minisztériumot, hogy a családorvosakat és a járóbeteg-rendelőket is lássák el védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel.

A dokumentum szerint a testület, a megfelelő kommunikációs csatornákon, már a járvány kezdetén ‘valós időben’ tájékoztatta a kormányt az orvosok számáról, szakokra és megyékre lebontva, valamint a nyugdíjas orvosok számáról és elérhetőségéről.

,,Biztosítjuk mind az állami hatóságokat, mind az állampolgárokat, hogy önzetlenül, szakszerűséggel és empátiával teljes egészében a rendelkezésükre állunk, jóllehet a fertőzés kockázata a mi esetünkben is legalább azonos a pácienseinkkel” – zárul a közlemény.

agerpres.ro