Mon. Oct 2nd, 2023

Ciucă: április 1-jétől újfajta energiaszámla-támogatási rendszer lép életbe

Újfajta támogatási rendszer lesz érvényes április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

A kormányfő munkaülésre hívta össze a pénzügy-, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a vállalkozásokért és turizmusért felelős és a környezetvédelmi minisztert, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnökét, hogy újabb intézkedéscsomagot dolgozzanak ki a megnövekedett energiaárak okozta sokk enyhítésére.

“Az embereknek garanciákra van szükségük arra, hogy korrekt módon számlázzák ki nekik az elfogyasztott áramot és gázt” – nyomatékosította, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak is szükségük van a támogatásra a jelenlegi nehéz időszakban.

Rámutatott, a lakosság energiadrágulással szembeni védelmét szolgáló intézkedések hatékonyságának garantálása érdekében a szolgáltatók ismét ki fogják állítani azokat a számlákat, amelyeket a megszabott fogyasztási küszöbértékek mellőzésével bocsátottak ki. Arra az időszakra, amíg elvégzik az újraszámolást, nem számolnak fel büntetést – magyarázta.

Április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra újfajta támogatási rendszer lesz érvényes, amely egyebek mellett magában foglalja az 5 százalékos áfát, valamint a zöldbizonylat és a kogenerációs bónusz kompenzálását. Hasonló támogatási mechanizmust dolgoznak ki a földgáz esetében is – ígérte Ciucă.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot érintő támogató intézkedéseket február 1-jétől lépteti életbe a kormány és július 1-jéig maradnak érvényben. Ugyanakkor mérlegelik egy másik, a kis- és középvállalkozásokat érintő támogatási mechanizmus bevezetését.

A bejelentett intézkedéseket a soron következő koalíciós ülésen is ismertetik – mondta még a kormányfő.