Tue. May 28th, 2024

Büntetőeljárás indul a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért

Szombaton, március 28-án, 13.45-kor értesítették az egységes megyei parancsnokságot (CJCCI), hogy egy 28 éves férfi elhagyta a karantént, ahova az otthoni elszigeteltség kötelezettségének megsértése miatt került. Kis idő után a fiatalembert megtalálták, és újabb 14 napra karanténba helyezték, ellene pedig büntetőeljárást indítottak el.

Vasárnap, március 29-én, hogy biztosítva legyen a közrend folyamatos fenntartása, a rendőrök járőröztek, résztvettek a közúti forgalom irányításában, ellenőrizték a karanténban és az otthoni elkülönítésben lévő személyeket, akadálymentesítették és vezették az orvosi eszközöket szállító járműveket.

A megyében az elmúlt 24 órában a rendőrök 611 elkülönítésben lévő személyt ellenőriztek, a járvány kitörése óta öt bűnügyi eljárást indítottak el, 822 esetben büntetést róttak ki, ebből az elmúlt 24 órában 171-et. A szankció értéke eléri a 1.630.850 lejt.

A Szilágy megyei csendőrök az elmúlt hétvégén 116 büntetést osztottak ki, ezek összege 126.700 lej.

 

Országos szinten

Romániában az elmúlt 24 órában 12 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 1273 bírságot rótt ki a jelzett időszakban az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt.

Az elmúlt egy nap alatt országszerte 10.092 olyan személyt tartóztattak fel a rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait.

A Román Rendőrség tájékoztatása értelmében összesen 16.048.902 lej értékben róttak ki bírságot emiatt.

K.M.