Tue. Mar 5th, 2024

Budăi: a szeptemberi nyugdíjemeléshez már kiszámoltuk az összegeket; jövő héttől utaljuk a Román Postának a pénzeket

A szeptemberi emelt összegű nyugdíjak már ki vannak számolva, a jövő héttől kezdődően utaljuk a pénzeket a Román Postának, jelentette ki Marius Budăi munkaügyi miniszter szombaton.

„A szeptemberi nyugdíjemeléshez már ki vannak számolva az összegek, kinyomtattuk a nyugdíjszelvényeket az új, emelt összegű nyugdíjakra, és jövő héttől kezdődően elkezdjük átutalni a pénzeket a Román Postának, hogy szeptember elsején elkezdhessék kiosztani azokat” – mondta a munkaügyi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy mikor jelennek meg a nyugdíjtörvény alkalmazásának módszertani szabályai, illetve mikor írják ki a versenytárgyalást egy új informatikai rendszerre, Budăi arról biztosított, hogy „egy, legtöbb két héten belül”.

„Mi rendkívül határozottak vagyunk, annak ellenére, hogy a törvény gyakorlatba ültetése nagyon nagy kihívás (…) A módszertani szabályok kidolgozása a vége felé jár. A héten találkoztam a nyugdíjpénztár képviselőivel, minden elkövetkező lépés nagyon pontosan be van ütemezve, mivel az új számítógépes program mellett szükségünk van egy új számítógépes rendszerre is, biztonságos szerverekre, nagy adatraktározási lehetőséggel. (…) A módszertani szabályok egy, de legtöbb két héten belül készen lesznek. Párhuzamosan dolgozunk ezeken és a tenderfüzeten, hogy megfelelő módon tudjuk kiírni a versenytárgyalást” – magyarázta a munkaügyi tárcavezető.

Nyomatékosította, hogy a nyugdíjtörvény gyakorlatba ültetése, a nyugdíjak újraszámolása érdekében az első fázisban legalább 500 emberre lesz szüksége, és ehhez már elkezdődött a toborzás, meghirdettek már néhány állást.

2018-ban 1.100 lejre emelték a nyugdíjpont értékét a 2016-os 816 lejes szintről és 2019. szeptember elsejétől pedig 1.265 lejre emelik.

agerpres.ro