Sun. Apr 2nd, 2023

Barátságos felfedezések Varsolcon

A fenti címet kapta az a nemzetközi projekt, ami Varsolc és a magyarországi Hajdúnánás között jött létre.

Július 25.-én, hétfőn gyermekzsivajjal telt meg a varsolci iskola, hiszen külföldi vendégek érkeztek hozzánk. Örömmel készült mindenki a hajdúnánásiak fogadására. Diákok, tanárok, szülők, mindenki kivette részét a szervezésben. A hajdúnánási Bocskai István iskolával közel 10 éve kapcsolatban van iskolánk, a közös nemzetközi eTwinning projektek, közös versenyek valamint a legutóbbi Erasmus + projektben is mindkét iskola résztvesz. A vendég csapatot Szabó Sándor nánási földrajztanár vezette, vele érkezett Tóth Imre igazgató valamint 6 tanár kollega is.

Kora délután csendült fel az Isten hozott Varsolcra és a vendégváró ének –

Vállald, aki vagy! – az iskolában, amikor sorban vonultak be a hajdúnánási diákok, tanárok az iskola épületébe a varsolciak kíséretében. Ének, nevetés, jókedv járta át a már-már alvó iskola falait. 

Dénes Irén (a projekt szervezője) köszöntője után következett az ismerkedés, majd egy helyismereti játék hozta közelebb a két település tagjait.  

Vegyes csoportok alakultak, egy varsolci diák, négy hajdúnánási diák, egy felnőtt alkotott egy-egy csapatot, akik helyi érdekességeket kellett felkeressenek a faluban, majd fotókkal bizonyítsák, hogy teljesítették a feladatot. 

Kíváncsisággal keresték a koszorúval díszített kutakat, a falu központjában lévő emlékművet, református templomot, kopjafát is megörökítették, majd a faragott kapu előtt is készült néhány csoportkép. A séta a varsolci tóhoz vezetett, ahol mindenki gyönyörködhetett a táj szépségében. A versenynek álcázott feladatok közül néhányat a varsolci hegyen kellett megoldani, ezért autóbusszal hamar megérkezett a 50 fős csapat az erdőszéli pincesorhoz. Miután lencsevégre  kapták a keresendő fákat, az őzes táblát, s a hordóajtós pince is megkerült, a kis pihenő és borkóstoló után vacsorához indult a lelkes csapat. A vacsora keretében díjkiosztásra is sor került, minden csoport jeleskedett valamiben. Volt aki gyorsaságáért, volt aki kreativitásáért, esetleg pontosságáért lett díjazva. Jókedvvel folytatódott az este, ugyanis Lelik Berta táncoktató  vezetésével kezdetét vette a táncház a varsolci kultúrotthonban. Volt játék, tánc a javából. A beszélgetések során szakmai eszmecserére is sor került. A projektvezetők megbeszélték az októberi találkozás ütemtervét. Szabó Sándor  elmondta, hogy a Járd végig projekt keretén belül másnap Udvarhelyre utaznak.

Öröm, jókedv zárta az együttlétet, amiért köszönet illet minden szervezőt, résztvevőt. Külön köszönet illeti a varsolci szülőket, akik fáradtságot nem ismerve mindent megtettek, hogy vendégeink a község megismerése mellett a vendéglátási szokásunkat is megismerjék. Ezen a napon is megerősödött a mondás miszerint:

,,Egységben az erő”

Bartus Ibolya, Dénes Irén Varsolc