Thu. Jun 20th, 2024

Az új turisztikai törvény decentralizál, ugyanakkor új ellenőrzési módot vezet be a minőség biztosítása érdekében

A kormány által szerdán elfogadott új turisztikai törvénytervezet új ellenőrzési módszereket tesz lehetővé az ágazatban, ugyanakkor decentralizál bizonyos hatásköröket a helyi önkormányzatok javára, jelentette be Bogdan Trif turisztikai miniszter.

,,A turisztikai törvény prioritás volt, (…) tekintve, hogy ebben a rendkívül dinamikus ágazatban 20 évvel ezelőtt hozott rendelkezések is érvényben voltak” – fejtette ki a szaktárca vezetője a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

A törvénytervezetben szerepel egy új irányelv, a turisztikai úticélok menedzsmentje, amely során a helyi közigazgatási hatóságok és a magánszféra képviselői közösen döntik el, hogy milyen helyeket kell elsősorban népszerűsíteni és hogyan használják fel a leghatékonyabban a hatóságok által a szállodákra és más vendéglátó egységekre ebből a célból kivetett speciális illetékeket, magyarázta a miniszter, rámutatva, az a cél, hogy növeljék a turisták számát.

A turisztikai tevékenységet monitorizáló informatikai rendszer ,,valós képet fog mutatni a hotelek kihasználtsági fokáról”, mutatott rá a miniszter. Nyomatékosította azonban, hogy a turisztikai minisztérium nem fog személyes adatokat gyűjteni, mivel a rendszer csak a látogatók nemét, korát, a tartózkodási idő hosszát regisztrálja, illetve azt, hogy milyen országból érkezett a turista.

Az új törvénytervezet ugyanakkor átruházza a minisztérium néhány hatáskörét a helyi közigazgatási hatóságokra: a szállodák, panziók osztályozását, az idegenvezetők tanúsítását, a sípályák és turistaösvények jóváhagyását és a parti strandok engedélyeztetését.

Bogdan Trif hangsúlyozta, az új törvénytervezet új ellenőrzési módszereket is bevezet. A tárca felügyelői ,,inkognitóban” végezhetnek ellenőrzéseket a vendéglátóipari egységeknél, hogy valós képet kaphassanak a szolgáltatások minőségéről.

A tervezet egy másik előírása értelmében a szállásokat hirdető internetes oldalak tulajdonosai nem fogadhatják el a be nem jegyzett, engedéllyel nem rendelkező egységek hirdetéseit, mivel azok rontották a szolgáltatások minőségét.

,,Drasztikus szankciókban fogjuk részesíteni azokat, akik az engedéllyel nem rendelkező egységeket népszerűsítik az internetes oldalakon, vagy más módon” – szögezte le Trif.