Sat. Dec 2nd, 2023

Idén a jövedelemadó 100%-ban helyi szinteken marad

Idén a költségvetési törvény szerint a jövedelemadó 100%-ban helyi szinteken marad, ami azt jelenti, hogy 60%-a a jövedelemadóknak az önkormányzatoké, 15% marad a megyei tanács számára, 17,5% a helyi költségvetések kiegészítésére, és a jövedelemadó 7,5%-a marad a megyei tanács tartalékába, amelyet a helyi önkormányzatoknak osztottunk le a helyi költségvetéseknek a kiegészítésére. Ebben az esetben három kritériumot vettünk figyelembe, amelyet a költségvetési törvény megszab: egyrészt a működési költségeket fedezzék az önkormányzatok, másrészt a helyi infrastruktúrális fejlesztéseket vettük figyelembe a költségvetési törvény szerint, valamint a helyi programok részfinanszírozását. A leosztásnál ez volt a törvény alapján a három kritérium, ami mentén ezeket az összegeket leosztottuk. A 28 millió lejből, amelyet le kellett osztani, megfontolásból nem osztottunk le csak 17 millió lejt, 11 millió lej megmaradt tartalékba, amelyet vagy a májusi, vagy a júniusi hónap folyamán leosztunk.

A fontosabb kritériumok, amelyek alapján leosztottuk a 17 millió lejt, nem más mint a tavalyi év költségvetés végrehajtása, az idei negyed évi költségvetési végrehajtás, minden egyes önkormányzat esetében, valamint figyelembe vettük az önkormányzatoknál megmaradt többletalapokat. Döntéskor igyekeztünk a működési összegeket lefedni, ezt követően a többi fejlesztéseket vettük figyelembe.

Ugyanennél a tanácsi határozatnál a községi utak karbantartására 3 millió lejt osztott le a megyei tanács az utak minősége és hosszúsága függvényében. Vannak a földutak, a kavicsozott utak, aztán az aszfaltos községi utak, figyelembe vettük ezek hosszúságát, s annak függvényében osztottuk le a 3 millió lejt. Nyilvánvaló, hogy még az ősz folyamán, a nyár végén még fogunk a községi utakra pénzeket osztani a beküldött igénylések alapján, hiszen nagyon sokan az önkormányzatok közül a pénzeket nem tudják elhasználni év végéig, s csak azok fognak kapni, akik igénylik. A kérések függvényében lesz a következő leosztás – mondta Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.